21. okt
PRIS: Beaivvá? Sámi Na?unálateáhter mottok i helga Heddaprisen for forestillingen «Vidas Extremas». (Foto: Eivor Eriksen)
 
Hedda til Beaivvás
Det samiske nasjonalteateret, Beaivvás Sámi Nasunálateáhter, fikk i helga Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats.

Publisert: 16.jun.2016 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Beaivvás fikk prisen for arbeidet med forestillingen «Vidas Extremas», som publikum i Sør-Varanger fikk se både som skoleforestilling og åpen forestilling i mars. Forestillingen har fått kritikerne til å finne fram store ord, og publikum har vært svært begeistret. Det samiske nasjonalteateret hadde med seg hip-hopere, rappere, beatboxere, artister og skuespillere fra Guatemala, og skuespillere og artister fra Norge/Sápmi, blant andre Nils Rune «Slincraze» Utsi. Forestillingen er satt sammen av 17 dikt, framført på fem forskjellige språk, samisk, norsk, spansk og to mayaspråk og framført i en moderne drakt.

Heddaprisens jury sa dette: «Det er blitt hevdet at teatret som kunstform først virkelig kan blomstre når samfunnet ellers er i oppløsning, og mye står på spill. Det er sjelden vi her hjemme ser denne påstanden bekreftet, naturlig nok. Men i år har vi opplevd det, i en sensasjon av en forestilling hvor en rystende politisk virkelighet fremstilles gjennom dans, poesi, musikk og teater av aktører som selv er berørt av den. Magien som oppstår når et personlig, dypfølt politisk engasjement formidles med suveren stilsikkerhet og kunstnerisk presisjon - det er teater på alvor.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til Beaivvás Sámi Nasunálateáhter for «Vidas Extremas» av Sigbjørn Skåden, Veronica Salinas, Rosa Chávez og Angel «Kame» Canas Ambrosio, regi Jon Tombre.»

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no