13. des
 
Hedret 11 partisanhjelpere 76 år etter at de ble drept
Søndag ettermiddag holdt historielaget en minnemarkering på stedet der 11 partisanhjelpere fra Vardø og Berlevåg ble slått i hjel på Skytterhusfjellet i 1943.

Publisert: 18.aug.2019 19:06
Oppdatert: 18.aug.2019 19:06

15 fremmøtte var til stede under den enkle minnemarkeringen. Historielagets leder Knut Kristoffersen holdt en liten tale for anledningen, før han la ned en krans ved minnebautaen over de 11 som ble drept her.

Mange sivile ga sitt liv

Det var i løpet av krigen mange sivile finnmarkinger som ga sitt liv for Norges frihet. Noen vervet seg også i løpet av krigen og døde i uniform.

Men de som ble offer for represalier etter at tyskerne i 1942/43 hadde rullet opp det sovjetiske partisannettverket i Troms og Finnmark, var sivile menn og kvinner som hadde hjulpet partisanene med opplysninger. Noen hadde også holdt partisaner skjult og sørget for at de fikk mat og klær nok til å overleve.

Bestialske drap

Disse 11 som ble dømt til døden og drept på Skytterhusfjellet mistet sitt liv på en særlig grusom måte.

Det ble avdekket da de henrettede ble gravd opp etter at krigen var slutt. De skulle da bli stedt til hvile på sine hjemsteder.

Men først ble likene obdusert og identifisert i Kirkenes. Alle de drepte var slått i hjel. Antakelig med spadene de var beordret til å bruke for å grave sine egne graver.

Historien sier at det var en av de dømte som først slo i hjel en tysker. Dette er det ikke noe entydig bevis for. 

– Svein Bolstad, som var til stede under markeringen søndag, fortalte tyskerne stengte veien og holdt vakt da de dømte skulle henrettes, så det var bare tyske øyenvitner til stede den gang. 

Bolstads far, Erik, var i politiet under krigen. Han var og med da likene ble gravd opp, og han var den som tok initiativ til å reise bautaen over de henrettede vel 40 år senere. 

Vil ha årlige markeringer

De tilstedeværende fra historielaget gikk inn for å ha årlige markeringer ved bautaen. 

De vil og ta initiativ til bedre fremkommelighet og bedre merking av stedet.

De 11 drepte var i alderen 22 til 46 år, og har mange etterkommere etter seg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no