20. nov
PARTISANTUR: Nikolay Korostel, Nikolay Shchetnev og Joakim Andreassen gikk i partisanenes fotspor til Øretoppen med ryggsekker, telt og radioutstyr.
 
Hedret partisanenes minne på fjellet
Nikolay Korostel, Nikolay Shchetnev og Joakim Andreassen ville oppleve litt mer enn bare en fjelltur.

Publisert: 07.sep.2017 17:26
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

– Jeg og Nikolay Shchetnev fra Samovarteateret hadde snakket om dette en stund og fikk ideen til turen. Bakgrunnen er at jeg er radioamatør. I Russland drev jeg litt med morse-konkurranser og jeg hadde fått tak i en gammel engelsk morsenøkkel. Det å dra på tur med radio og sende fra litt avsides steder er også en populær aktivitet, forteller han.

Krigshistorie

Siden partisanene hadde vært tre, måtte de ha med en til, og det ble Joakim Andreassen, som også er interessert i krigshistorie og bruker metalldetektor på sine turer.
– Mange interesser smeltet sammen, vi er glade i gå på tur og vi er interessert i krigshistorie. Vi fikk låne sixpence-luer fra Samovarteateret sånn at vi kunne være litt tidsriktig kledd, ler Korostel.
Målet var hula på Øretoppen, overnatte i telt og sende med radio.
– Jeg hadde både vanlig radio og morsenøkkel med, og fikk straks kontakt med en i Russland som også var på tur, bare 50 kilometer unna. Vi fikk også kontakt med Ukraina og Finland, forteller han.

Gjorde et valg

Turfølget fikk anledning til å filosofere litt om hvordan det hadde vært å være der den høsten.
- Det var rått og fuktig, og uten mulighet for å kunne tenne bål. De hadde tunge batterier og lite mat. Også hvordan alminnelige folk valgte den ene eller den andre siden og utsatte seg for det de visste var livsfare. Vi snakket også sammen om hvordan det må ha vært etter krigen når de som valgte forskjellig side skulle leve sammen igjen, sier han.
– Radiotelegrafister som opererte som agenter under krigen gjorde et veldig viktig arbeid. Det var veldig farlig hvis de ble tatt, men opplysningene de ga, kunne være være av avgjørende betydning.

Holdt munn

Harald Sunde oppdaget partisanhula i august 2005. Interessen ble vakt etter å ha leste Morten Jentofts bok «Mennesker ved en grense». Der blir de tre partisanenes historie fortalt for første gang.
Gunnar Halvari, Modolv Hansen og Andrej Kåsereff holdt munn i alle år etter krigen, men nå var tiden inne til å fortelle om de to månedene fram til frigjøringa de tre lå i hula. Halvari var da bare 17 år.

Ga ut bok

I 2005 fortalte han, som eneste gjenlevende av de tre, til Sunde om hvor hula befant seg, og til SVA om ei tøff tid i frykt for å bli oppdaget av tyskerne. De sendte meldinger til Sovjet om all tysk aktivitet ute i havet og kom ikke ned fra fjellet før området var frigjort av russerne i slutten av oktober 1944.
Sunde fikk gjort et unikt lydopptak av Halvaris fortelling om partisanvirksomheten, og ga ut bok om partisanene i 2006.
Gunnar Halvari døde i 2008.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no