14. okt
REGLER: Nå kreves det en grundigere helseattest for å få førerkort. (Illustrasjonsfoto)
 
Helsekrav for førerkort
Nye regler for helsekrav skal gi mindre rom for skjønn og mest mulig likebehandling.

Publisert: 07.okt.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Alle som skal fornye eller søke om førerkort må nå fylle ut en egenerklæring om helse på trafikkstasjonen. Hvis du har en sykdom eller tilstand som kan virke inn på kjøreevnen, må du i tillegg få helseattest fra lege, heter det på helsenorge.no. Det er Helsedirektoratet som har utarbeidet reglene.

Helsekrav

De som skal ha førerkort i gruppe 2 og 3 må alltid ha helseattest fra lege. Førere over 75 år må ha helseattest fra lege når de skal fornye førerkortet.
Legen vurderer om du oppfyller helsekravene, og gir en «sakkyndig vurdering» til vegmyndighetene. Det er vegmyndighetene som avgjør om du får førerkort eller ikke.

Legeattest

Dette krever legeattest:

- Personer med diabetes har en noe økt risiko for trafikkuhell, særlig ved bruk av legemidler som kan gi lavt blodsukker (hypoglykemi), for eksempel insulin.

- Beroligende, smertestillende og sovemedisin kan føre til trafikkfarlig atferd. Sjåfører som bruker noen typer vanedannende legemidler, for eksempel beroligende midler i gruppen «benzodiazepiner» i store doser eller fast bruk flere ganger daglig, må enten slutte, trappe ned til lavere dose eller gå over til et annet legemiddel hvis de fortsatt skal kunne kjøre bil.

- Personer som ofte er søvnige på dagtid eller under kjøring er mer utsatt for trafikkuhell enn andre. Dette kan særlig gjelde pasienter med søvnapné eller narkolepsi. De alvorligste tilfellene må vurderes av spesialist for å bestemme om de oppfyller helsekravene.

- Noen pasienter med alvorlig kols eller andre typer lungesvikt kan bli mindre oppmerksomme og utholdende under kjøring.
For å kjøre trafikksikkert er det viktig med gode kognitive funksjoner slik at man oppfatter trafikkbildet raskt og reagerer hensiktsmessig. Ulike demenssykdommer, som for eksempel Alzheimers, eller andre nevrologiske sykdommer kan påvirke de kognitive funksjonene.

- Ved andre sykdommer eller tilstander som for eksempel hjerneslag eller hjerte- og karsykdommer skal legen vurdere dette har konsekvenser for kjøreevnen.

- Noen psykiske sykdommer eller tilstander som for eksempel psykoser og schizofreni kan ha betydning for kjøreevnen og trafikksikkerheten. Personer med ADHD som ikke samtidig har atferdsforstyrrelser vil vanligvis oppfylle helsekravene.

​- Ønsker du å fortsette å kjøre etter fylte 75 år, må du gjennomgå en helseundersøkelse hos fastlegen din eller annen lege.

REGLER: Nå kreves det en grundigere helseattest for å få førerkort. (Illustrasjonsfoto)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no