12. des
 
Henter vaskevann i elva
I fem måneder har Nadja og Olaf Sotkajærvi på Elvenes bare av og til hatt vann i huset. 16. april røk vannledninga helt av. De har måttet hente vaskevann i Pasvikelva. Nå først lover forsikringsselskapet å ordne opp.

Publisert: 24.mai.2013 15:12
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

– Når vannet renner nedover kan jeg hente vann i elva. Ellers får jeg sjøvann, forteller Nadja Sotkajærvi. Hun klatrer opp den bratte, steinete skrenten med ei vannbøtte i hver hånd.
– Dette må jeg gjøre flere ganger om dagen, sier hun. Et stykke nedenfor Elvenesbrua ligger enden av vannrøret på land.

Får ikke dusje

Olaf Sotkajærvi er ufør, han kan knapt stå på beina. Han holder for det meste til inne på sofaen. Kona, Nadja Sotkajærvi, holder huset i orden, lager mat og steller for mannen sin. Huset er helt nytt, og ligger idyllisk til like ved Pasvikelva, rett over brua på Elvenes. Men i vannkrana er det tørt. Nadja vasker gulv, kopper og klær med vann fra elva. Drikkevann får hun hente hos naboer og har stående i kanistere.
– Jeg har ikke fått dusjet siden jul. Det er helt forjævlig, sier Olaf Sotkajærvi.
– Jeg må dra til byen og dusje i bassenget, eller jeg kan få låne badet til venninner. Til sommeren får vi masse besøk av familie helt fra St. Petersburg, jeg skjønner ikke hvordan vi skal få det til, sier Nadja.
Hun er sliten og lei, og Olaf er sint. Det nye huset skulle bli så fint å flytte inn i etter at det gamle brant for noen år siden.
– Jeg mistet alt i brannen, så jeg gledet meg til å flytte inn i nytt hus. Men det har ikke blitt slik vi drømte om. Det var bedre i det gamle huset, da hadde vi i alle fall vann, sier Olaf.

Borte flere ganger

I 25 år har huset hatt vann i ledning gjennom elva uten problemer. Tilknytningen har vært rett på andre siden av elva. Men til slutt måtte den byttes. De fikk rørleggerfirmaet Kirkenes Bad og Kjøkken til å gjøre jobben og tok opp 168 000 kroner i lån for å betale for halvannet år siden.
– En stund var alt i orden, men så begynte problemene. Vannet ble borte, to uker, tre uker, fire uker av gangen. Vi klaget på dette, men ingenting ble gjort, og vannet kom tilbake av seg selv. Vi lurte på om det kunne være at det frøs, siden det kom tilbake av seg selv. Denne femte gangen på halvannet år vi ble fri for vann, gikk røret av, forteller Nadja.
– Siden jul har vi bare hatt vann litt av og på, men 16. april ble vannet helt borte, legger Olaf til.
En nabo gikk i kummen på motsatt side av elva og skrudde av da han så fontenen med vann som stod til værs midt i elva. En annen fisket opp ledningen og la den på land, så ikke båter skulle gå i den.

Løsning

– Vi har snakket med Kirkenes bad og kjøkken gjentatte ganger, men de har ikke gjort noe, de sier det er forsikringsselskapet If som har saken. Og når vi ringer forsikringsselskapet får vi vite at hun som har saken er sykmeldt. Og i mellomtiden er vi uten vann. Vi har følt oss helt hjelpeløse, sier Nadja Sotkajærvi.
– Jeg er overbevist om at det ikke ble gjort godt nok arbeid med vannledninga, men jeg er veldig glad og fornøyd med at saken nå ser ut til å være løst, sier Olaf Sotkajærvi.
– Det virker som om Kirkenes Bad og Kjøkken og If har diskutert dette uten å bli enig. Men det har jo ikke hjulpet oss noe, sier han.
Først da Sør-Varanger Avis tok kontakt med If, ble det plutselig en løsning i saken.

Les også: Saken løser seg

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no