20. nov
GRAVD FREM: Universitetslektor Peter Haugseth har gravd seg frem til den første samarbeidsavtalen mellom nabokommunene Petsjenga og Sør-Varanger.
 
Her er den aller første samarbeidsavtalen
Merkelig nok henger ikke den første vennskapsavtalen mellom Sør-Varanger og Petsjenga i glass og ramme.

Publisert: 10.feb.2014 14:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

For i stedet for å ha en prominent plassering, som en anerkjennelse av at stein er lagt på stein for å få til et større byggverk, lå den aller første samarbeidsavtalen bortgjemt i et arkiv i Lakselv.
Da universitetslektor Peter Haugseth ved Norges Arktiske Universitets Finnmarksfakultet i Kirkenes ville se nærmere på den historiske avtalen, så viste det seg at det var vanskelig å få informasjon om den.

På reise

Det var noe ullent og litt mystisk rundt Petsjenga/Sør-Varanger-avtalen. Til og med opplysningene om årstallet for avtalen sprikte. Noen mente den første formelle avtalen først kom i 1990.
Noen sa den var fra 1972 og noen sa 1973. Men så viste det seg at begge de to siste årstallene var korrekte.
For avtalen ble skrevet under på norsk side i september 1972, og først i mars 1973 kom signaturen på russisk side.
– En ganske lang prosess altså, og den har nok vært på reise rundt om før den ble undertegnet. For meg var det fascinerende og litt mystisk, sier Haugseth og legger til at i hans hode så ville han trodd at avtalen hang på veggen som et diplom.
I stedet fant han etter arbeid altså frem til den i arkivet i Lakselv.

Plattform

Bakgrunnen for at universitetslektoren ville finne tilbake til den aller første vennskapsavtalen mellom nabokommunene var at han hadde skrevet en artikkel om tvillingbykonseptet.
– Som jo bygger på vennskapsavtalene, de har vært en plattform for å gå videre, derfor ville jeg se hva som sto i den første avtalen – finne ut hvor det begynte, forklarer han. 
Haugseth mener det tidlige tidspunktet for avtalen viser bærekraften i det norsk-russiske samarbeidet. 
-– Det har vært et ikke ubetydelig bidrag, selv om denne var på interkommunalt nivå, og selvsagt tok det vel kanskje tid før det tok helt av, det skjer først med opphøret av den kalde krigen. 
Peter Haugseth sier tekstdelen av avtalen ikke skiller seg særlig fra senere samarbeidsavtaler, og han legger til at han gjerne tar imot informasjon dersom noen av Sør-Varanger Avis sine lesere skulle sitte på mer informasjon.

Utvikle

Avtalen om vennskapsforhold mellom Sør-Varanger kommune og Petsjenga rayon er undertegnet av ordfører Arnt Isaksen og formann i eksekutiv-komiteen Fjodor Sylajev. Her fastslås det at partene vil arbeide for å styrke det gode naboforhold ved å utvikle kontakter og utveksle delegasjoner mellom kultur- og opplysningsinstitusjoner, idrettsforeninger, næringsorganisasjoner og andre offentlige og private organisasjoner.
«Vi vil bidra til den praktiske gjennomføring av utveksling av delegasjoner m.v., og til løsning av andre spørsmål i det fredelige samarbeids ånd», heter det i avtalen.
Peter Haugseth fortalte om enigheten fra 1972/1973 i et foredrag til grenseboerne på fredagens kafé i Nikel.
– Den gir en tydelig narrativ fortelling, og forteller om forholdet og prioriteringen mellom landene, sa Haugseth og minner om at grenseboerne bor i en eksklusiv sone.
– Som har gått fra grenser som adskiller til grenser som forbinder. Hvor går den nye grensen, lot han henge igjen som et åpent spørsmål og utfordring.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no