16. okt
TRIVES: Jan-Henrik Fredriksen fra Jarfjord stortrives på Stortinget.
 
«Her er det godt å sitte»
Jan-Henrik Fredriksen inne i sin tredje periode på Stortinget.

Publisert: 30.mai.2014 13:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Da Fremskrittsparti-mannen fra Jarfjord begynte sin første stortingsperiode i 2005 hadde han gått hele veien som kommune- og fylkestingspolitiker. Men Fredriksen tok spranget til Løvebakken og har kost seg hver eneste dag i nasjonalforsamlingen.

Langt unna

For ni år siden var Frp et godt stykke unna regjeringslokalene.
– Vi har kjempet hardt gjennom flere år. Og den som kjemper hardt for målene sine, lykkes, sier Fredriksen.
Han legger ikke skjul på at han stortrivdes som opposisjonspolitiker.
– Men politikk handler også om det å få gjennomslag for politikken sin. Og det får man best gjennom å være helt inne i det gode selskap. Frp er et parti som trives som regjeringsparti, fastslår han. Fredriksen tar i mot lokalavisas utsendte nede på Løvebakken. Hit kommer han med trikken fra sin leilighet på Grønnland hver eneste morgen. Dressen er på, brillene pusset. Jarfjordværingen er klar for en ny dag som stortingspolitiker.
– Dette er en rolig dag i Stortinget, sier han der vi først går gjennom sikkerhetskontrollen og så inn på rommene, som er fullt av alt det historiske som markerer parlamentarismen i Norge.
– Jeg blir veldig ydmyk av å gå her. Veldig mye i dette huset er større enn oss selv. Dette er et fantastisk bygg som rommer mye historie. Vi må aldri glemme historien, fra Eidsvoll og fram til i dag. På veggene henger det gamle menn og skrift helt fra Eidsvolls dager, kopi av grunnloven, krigshistorien er selvfølgelig med og alle kongene som Norge har hatt siden 1814. Det er litt spesielt for stortingsrepresentantene i år når det er 200 års-jubileum for Grunnloven i Norge.

Tar ordet

Vi går inn i stortingssalen, der Fredriksen er en av 169 folkevalgte representanter som har plass. Fredriksen er sentralt plassert, med partikolleger og politiske motstander på alle sider. Vi går opp til talerstolen.
– Hvor mange ganger har du tatt ordet og sagt «ærede president»?
– Det har vært noen hundre ganger ja. Jeg har ikke antallet, sier Fredriksen der han står foran bildet av Eidsvollsmennene og henvender seg til en stortingspresident som ikke er der.
På vei ned ber Fredriksen om at fotografen legger merke til veggene og søylene.
– Gullforgylt eik, sier finnmarkingen.
Stortinget står på en høyde i Oslo sentrum, slottet på en annen. Ikke tilfeldig, ifølge Fredriksen.
– Det skal jo være sånn at stortingspresidenten skal kunne se rett over til slottet.
Vi går forbi et bilde av Anna Rogstad, den første kvinnelige stortingsrepresentanten i 1912.
– Hun kom inn før kvinner fikk stemmerett her i landet.

Fjerde

Fredriksen fyller 58 år i oktober. Han har på ingen måte tenkt å gi seg som politiker.
– Det er jo en del av det som er så sjarmerende med det å være stortingspolitiker. I et demokrati som det norske er det folket som avgjør oppslutningen og det er partiet som avgjør om hvem de vil satse på. Dette blir ikke klart før nominasjonen neste år. Jeg er klar og føler fortsatt jeg har mye ugjort som politiker på nasjonalt nivå.
Han karakteriserer dette som en drømmejobb.
– Ja, det er jo utrolig spennende da. Men det fordrer mye. Du skal bruke mye tid på å reise, treffe folk, sette deg inn i saker som skal opp til debatt. En sak er å skyte fra hofta, en annen å sette seg inn i sakene så du vet hva du snakker om. Jeg er og har alltid vært et politisk menneske og da må man ha evnen til å samarbeid og forståelse, også på tvers av de politiske skillelinjene. Her på Stortinget sloss vi med mange politisk, men i bunn og grunn så er vi bare mennesker.

Regjeringsparti

Frp har helt siden tiden med Anders Lange kjempet for makt. Nå, noen tiår etter, er de i regjering.
– Det er store forskjeller. Du må være kreativ på en annen måte, for å få ting igjennom. Hverdagen er helt annerledes nå som vi sitter med statsråder i regjeringen. Og så kan vi ikke bare ture fram, men samarbeide med Høyre, som vi sitter i regjering sammen med.
– Er det noe du ikke liker som stortingspolitiker?
– Ja, det vil det jo alltid være. Å jobbe på Stortinget er det kort vei mellom himmel og helvete. Du får noen politiske smeller og må bare innstille deg på at du ikke kan vinne alle politiske diskusjoner. Det har vært to-tre egne saker hvor jeg ikke har fått min egen gruppe med. Det må vi bare ta. Vi kan ikke få alt. Vi lever tross alt i et demokrati, den utvilsomt beste styreformen som finnes.
– En spesiell sak du husker?
– Jeg var sentral da jeg fikk et enstemmig Storting til å støtte nakkeskadde og klarte dermed å snu hele regjeringen. Jeg husker også Tanaloven og forvaltning av laksefiske i Tana. Og så er det jo slik at vi har en spesiell fordel vi som kommer fra Finnmark. Vi er et friskttalende folkeferd. Du må tørre å si fra her inne. Du er tross alt valgt inn av folket. Men tross alt er det personligheten som teller mest. Og så kan du ikke på død og liv stå på ditt, men ha evnen til å inngå kompromiss.

Åtte-til-fire

Fredriksen har jobbet mye og lenge i løpet av hele niårsperioden han har sittet på Stortinget.
– Jeg er langt unna å være den som jobber mest. Vi har flere politikere hos oss som har god arbeidskapasitet og jobber 20-21 timer per døgn.
For Frp-representanten går dagene i ett, med komitemøter, fraksjonsmøter, gruppemøter.
– Og så får man laget litt politikk selv. Vi er også mye ute og reiser og treffer folk, ulike næringsinteresser og lag. Det er mer lobby nå enn før. Vi er mer attraktive nå når vi sitter i regjering.
– Er det mange som ringer og er misfornøyde med jobben du gjør?
– Nei, det er det ikke. Stort sett er folk bra fornøyde. Når det gjelder til min egen hjemkommune- og fylke, så har vi tross alt skaffet 420 millioner kroner i ekstra bevilgninger på vei siden vi flyttet inn i regjeringslokalene. Sør-Varanger har fått 60- og Alta 360 millioner kroner. Det er vel en bra start? Men selvfølgelig er det behov for mer, uten at jeg kan si mer om det nå.
Sommerferie
19. juni er det sommerferie for stortingsrepresentantene. For Fredriksen betyr det rolige dager i Jarfjord.
– Siden det ikke er valgkamp kan man med den beste samvittighet ligge med ræva i været. I august skal jeg være med arktisk råd til Canada og skal også være med energi- og miljøkomiteen til USA. Du får alltid innbydelser, men det er selvfølgelig ikke alt vi kan si ja til, sier Fredriksen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no