11. des
OMVISNING: Maskinist Rune Olesrud forteller og viser rundt i anlegget til Pasvik kraft under feiringen av 50-årsjubileet. (Alle foto: Tor Sandø).
 
Her er det Leopold og Sigrid som styrer
Pasvik kraft feiret sine 50 år på Skogfoss sist fredag. Dette ble en fest en 50-åring verdig, med kaker, grilling og ikke minst sang fra elever ved Skogfoss skole.

Publisert: 08.sep.2014 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Skogfosselevene satte nemlig kraftig preg på bursdagsselskapet til Pasvik kraft. Elevene gjentok flere av glansnumrene fra Skogfoss-revyen tidligere i år, som «Regnmakersangen» og «Har du fyr».

Og lært mye om nabobedriften hadde også elevene.

- Det har vært veldig interessant og kjempeartig å være med på kakefesten for Pasvik kraft, sier Helene Løvberg, som var en av skogfosselevene som deltok.

Fornøyd ledelse

Taler hører med når det er runddag. Ordfører Cecilie Hansen, direktør Kjell Eliassen i Varanger kraft, daglig leder Monica Jerijærvi og lokalpolitiker Sissel Jensen holdt alle taler, der de hedret en frisk jubilant som setter sitt solide, sterke og sikre preg på både Pasvikdalen og Sør-Varanger forøvrig gjennom å produsere strøm til totalt 12 000 mennesker. I underkant av hundre av disse var med å feiret den store dagen på Skogfoss fredag.

- Det er kjempefint å arrangere dette for lokalbefolkningen, sa en veldig glad og fornøyd daglig leder Jerijærvi etter at arrangementet var over.

Maskinist Rune Olesrud viste så interesserte rundt på anlegget. Han fortalte om de tretten fossefallene i Pasvik, hvordan han kan fjernstyre vannstanden og at kraftlaget er representert på tappemøter to ganger i året med russerne og finlenderne.

Nå er vannstanden så lav at Pasvik kraft greier seg med én vannturbin. Kraftlaget har to turbiner, i grensestolpenes farger. Navn har de også fått.

- Leopold jobber, mens Sigrid får fri inntil vannstanden øker igjen. Turbinene tar 150 kubikk vann hver, sier Olesrud.

Han viste også fram kraftlagets settefiskanlegg.

- Vår virksomhet har jo litt å si for fisken i Pasvikelva. Derfor er vi pålagt å sette ut 5000 ørret en gang i året, fra Hestefoss til nesten ved Boris Gleb, sier Olesrud.

Dammen på anlegget er 600 meter og går helt over på russisk side. Olesrud tok oss med helt ved grensen til Russland.

- Hit, men ikke lenger kan vi gå. Jeg har et spesielt pass som gir meg adgang til å krysse grensen, fordi jeg trenger tilgang til de tre flom-lukene som ligger inne på russisk område, sier Olesrud.

For flere av de som var med på omvisningen var det første gang de tok det enorme kraftanlegget på Skogfoss nærmere i øyesyn.

Første gang

Birgit Wangen har bodd på Skogfoss siden 1970 og aldri vært inne på Pasvik kraft sitt anlegg.

- Da var det jammen på tide. Omvisningen var veldig bra, den, sier Wangen og tar en kaffekopp og et kakestykke sammen med Anna Derås, Åse Kvammen, Gunnlaug Hjelm, Gerd Danielsen og Karen Gullborg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no