14. okt
AMARYLLIS kommer opprinnelig fra Chile.
 
Her er juleplante-tipsene
Hvorfor mister julestjerna bladene allerede i romjula? Tenk så fint å ha asaleaen helt til påske...

Publisert: 22.des.2015 14:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Nordmenn er glade i å pynte til jul, og juleblomstene står særdeles høyt i kurs. Selvsagt er det den tradisjonssterke «Julestjerne» som rager høyest på salgstoppen - med ikke mindre enn fem millioner solgte planter bare i Norge. Men det er mange flere varianter å velge blant, og i dag får du ekspertenes råd til hvordan man best ivaretar de ulike juleplantene. Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter har plukket ut åtte sorter for deg.

Litt kjøligere plass

- Julens blomster krever egentlig lite av oss og er enkle å stelle. Men det finnes noen greie triks som er lurt å huske på. Da kan man bevare plantene lengst mulig.

- En ting er felles for veldig mange av juleblomstene. I desember fyrer vi stuene varme, og det er lite lys utenfra. Sørg derfor for best mulig lysforhold og gjerne en plass i en litt kjøligere vinduskarm. Da har du gode forutsetninger for å lykkes, forteller Ladstein.

Amaryllis

- Løkplanten med de store blomstene i hvitt, rosa eller rødt kommer opprinnelig fra Chile, forteller Ladstein.

- Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang.

Får løken for mye vann, kan den råtne. Veksten til amaryllis reguleres av vann og temperatur. Ønsker du å stoppe veksten, ja da vanner du mindre og setter planten på et kjøligere sted. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt. Den bør få rikelig med lys, men unngå direkte sollys.

Asalea

Asalea bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue.

- Den må ha rikelig med vann under knopping og blomstring. Ellers bør den holdes jevnt fuktig og den må ikke tørke helt. Den beste måten å vanne på er å senke hele potten ned i en bøtte med lunkent vann et par ganger i uken. La stå til det ikke kommer flere luftbobler. Renn godt av før du setter den tilbake i pyntepotten. Den liker også en forsiktig dusj daglig. Bruk da en dusjekanne, oppfordrer Ladstein.

Juleglede

- Julegleden regnes som vår eldste juleblomst, forteller Ladstein. Og det er en del ting en bør passe på når det gjelder denne planten.

- Den bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best.

Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Julegleden trives best ved jevn temperatur og en bør derfor unngå trekk, opplyser hun.

Julerose

- Julerose tåler å tørke opp mellom vanning, så en kan godt holde vanningen moderat.

Blomstringstiden er lang og frodig så lenge den står lyst og ikke for varmt. Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte innendørs. Den kan tåle å stå ute selv om det er fem-seks minusgrader. Blomsten egner seg derfor godt utenfor døren til jul.

Julestjerne

- Julestjerne er grei å stelle. Det eneste den ikke tåler, er frost.

Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerne kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best, sier Ladstein.

Julekaktus/Novemberkaktus

- Julekaktusen kan bli mange år gammel, forteller Ladstein.

- Den skal vannes moderat med lunkent vann.

Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys. Vil du at den skal blomstre til neste jul, bør du plasserer den kjølig om sommeren og utover høsten.

Svibel

Svibler kommer fra østlige deler av Middelhavet.

Den liker seg best der det er kjølig, mellom 15 til 18 grader og bør vannes sparsomt.

- Plasseres plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden. Hvis den får for mye vann eller står for varmt, vil den strekke seg for mye, sier Ladstein og legger til at den ikke krever gjødsling.

Tulipan

- La plasten være på de første timene, råder Ladstein.

- Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster, og sett blomstene kjølig om natten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no