14. okt
FYLLER OPP: Sergej Ossenij er gentleman og pakker varene inn i bilen for Julia Romanova. Bagasjerommet på bilen fylles opp før turen går hjem til Murmansk.
 
Her er russernes ti på topp handleliste
I en tilfeldig valgt matbutikk i Kirkenes er halvparten av kundene russiske shoppinggjester. Bleier står fremdeles på toppen av handlelisten, men blant favorittene er også handlenett av tøy.

Publisert: 22.aug.2013 16:47
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Inn i Murmansk-bilen stables pakker med oppvaskmaskin-tabletter, kaffe, bleier og reker.
- Vi reiser hit og shopper en gang i blant, smiler Julia Romanova fra Murmansk. Hun er i Kirkenes i et følge med flere familiemedlemmer, og shoppingturen er også litt opplevelsestur og avslapning.
- Og vi er i mange av butikkene her i løpet av dagen! Nesten alle. I matbutikker og klesbutikker spesielt.

Kvalitet

Utvalget av matvarer velges ut etter pris, men også kvalitet.
- Mange av varene er mye billigere her enn i Russland, både oppvaskmidlet og kaffen er billigere. For ikke å snakke om klær, spesielt når det er salg i Norge. Og noen ganger er det kvaliteten som avgjør. Kvaliteten på for eksempel rekene er mye bedre her, mener Murmansk-kvinnen.
Jimmy Rosenstedt, daglig leder for Kiwi i Kirkenes, setter opp en ti på topp liste over hva de russiske kundene hans kjøper mest:

1. Bleier
2. Kaffe
3. Te
4. Ost (spesielt tubeost)
5. Vaskemidler
(alt fra vaskeprodukter til tannkrem og shampoo)
6. Ferdigpizza og annen ferdigmat
7. Bæreposer av tøy
8. Nudler
9. Pasta
10. Snop

Listen er laget etter det generelle inntrykket Rosenstedt har gjort seg, ikke etter antall eller omsetning. For det er butikk-kjeden forsiktig med å oppgi fordi det ansees som forretningshemmeligheter.
Men Rosenstedt kan i hvert fall anslå at halvparten av kundene hans kommer fra Russland.
- Og de er kjempeviktige for oss. Helt klart. Vi har kun positive erfaringer.

Fin miks

Kiwi har 17 til 18 personer i arbeid. Her jobber folk med mange nasjonaliteter, russisk, finsk og svensk. Butikksjefen selv klarer seg på både tysk og spansk.
- Dermed har vi en fin miks. Det har betydning både for miljøet og for servicen, mener han.
- Og at vi har så mange kunder fra Russland er selvsagt med på å sikre arbeidsplassene. De russiske kundene er her fra morgen til tidlig hver dag og alle dager i uken. Men enkelte dager er det stopp i grensehandeltrafikken. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men jeg har forklart at det er fordi de på russisk side stenger overgangen - en time eller en dag. Alt ettersom. Og det gjør det litt vanskelig å planlegge noen ganger!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no