14. okt
REVIR: Tjelden på industrikaia har fått sitt eget godt merkede lille område for at ikke reiret skal bli ødelagt.
Foto: Yngve Grønvik
 
Flyttet reiret bort fra anleggsplass
Tjelden er kjent for å ligge på reir på merkelige steder, men på en anleggsplass?

Publisert: 18.jun.2018 09:53
Oppdatert: 18.jun.2018 10:16

– Vi fikk beskjed av havnevesenet om å ta hensyn til fuglen, forteller formann Klaus Amdal i Sundquist. De driver med erosjonssikring på industrikaia og det var Havnevesenet som først oppdaget fuglen som holdt til der anleggsarbeidet skulle starte på mandag.

Flyttet reiret

– De begynte med å flytte reiret tre meter unna av gangen for å se om den fulgte etter og la seg igjen, og det gjorde den, forteller Amdal.

Men anleggsarbeiderne var redd fuglen skulle bli forstyrret av trafikk og arbeid, så de satte opp oransje kjegler for å markere stedet.

– Da ble fuglen skeptisk, og det tok litt tid mens den spankulerte rundt før den endelig slo seg ned på reiret igjen, forteller Amdal.

Slått seg til ro

– Vi var ganske spente på om den ville bli liggende da vi begnte med gravemaskiner og måtte flytte gjerdet nærmere, men det ser ut som den har slått seg til ro. Den verste faren er kanskje måser og kråker, mener Klaus Amdal.

– Den er alene, vi har ikke sett noen make, men kanskje det er sånn de gjør det, jeg er ikke så godt kjent med hvordan tjelden hekker, sier han.

For noen år siden skrev SVA om en tjeld som i flere år på rad hadde fast reir 20 cm fra asfaltkanten ved E6 i Munkefjorden.

Årets fugl

Norsk ornitologisk forening (NOF) har valgt tjelden til årets fugl 2018. "Med sitt røde nebb og rosa bein, røde øyne og en fjærdrakt i svarthvitt, og en livlig lyd som bærer tankene mot sommer, kyst og sjø, er tjelden (Haematopus ostralegus) en velkjent og allestedsnærværende fugl langs det meste av vår kyst", skriver NOF på sine nettsider.

Tjelden legger eggene sine i ei lita grop i bakken, gjerne på et sted med grus eller små rullesteiner som underlag. Reir litt over flomålet øverst på stranda eller i strandvegetasjone er vanligst i Norge.

Den norske hekkebestanden av tjeld er anslått til 50 000-100 000 par, og arten er dermed blant landets mest tallrike hekkende vadefugler.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
REIR: Tjelden er kjent for å lage reir på merkelige steder.
Foto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no