8. des
STARTET: Ordfører Cecilie Hansen klippet snora og 4H-leder Anneli Kyrrø løp ut på den første etappen i Verdens lengste potetløp.
 
Her går starten for verdens lengste potetløp
Fokus på lokal matproduksjon, kortreist mat, miljø og landbrukspolitikk var det det egentlig handlet om da Anneli Kyrrø løp ut fra Svanhovd med mandelpotet i sekken.

Publisert: 06.mai.2014 15:08
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

«Fra jord til bord» heter årets kampanje i 4H, og det handler om mat, alle sider av mat, men ganske mye om hvor maten kommer fra og hva vi gjør med den.

Symbol

Det store potetløpet er et av arrangementene i år, og søndag startet det på Svanhovd.
– Hensikten er både å sette fokus på sunt kosthold for barn og unge, og forbedre folkehelsen med litt kreativ og artig fysisk aktivitet, forteller Majliz Berget, daglig leder i Finnmark 4H.
Poteten skal fraktes gjennom alle fylker i landet, aller helst med muskelkraft, men der det må til kan man bruke kollektivtransport som buss eller båt.

– Poteten kan brukes til alt, heter det, og har blitt symbolet på kampanjen vår. Underveis skal den være med på mange arrangementer og det første er i Tana, når landbruksskolen blir godkjent som 4H-gård, forteller Berget.

Brukes til alt

Pasvik 4H stod for åpningsarrangementet og hadde laget mange aktiviteter som alle hadde med potet å gjøre, potetstafett, potettrykk, potetskrellingskonkurranse og mye mer.
– I natt sov alle under åpen himmel og i dag har alle vært med og laget mat med potet. Menyen som serveres i kafeen på Svanhovd i dag er komponert av Pasvik 4H, det er potetmoussaka og raspeball. I tillegg laget de potetsalat, potetgull og bakt potet, forteller Berget.

Første etappe

4. mai er selve 4H-dagen og Pasvik 4H er et av de mest aktive lagene i Finnmark. Lederen, Anneli Kyrrø, løp den aller første distansen i stafetten.

– Det var bare 50-60 meter, for det var mange som ville være med og løpe et stykke, forteller hun.
– Men det var veldig artig å begynne, og veldig kult at klubben vår ble valgt ut til å være først, sier hun.
Poteten ble etterhvert syklet til Rødsand-krysset, og derfra dro den videre med buss.

Til Oslo

16. oktober ankommer poteten Oslo, og der skal den overrekkes til stortingspresidenten.

– Med dette vil vi sette fokus på landbruket, distriktet og hva man kan få til. I sekken er det også GPS, sånn at vi kan følge den på veien på nettsidene våre. Poteten skal samle Norge, sa landsstyreleder Kari Heggelund før ordfører Cecilie Hansen fikk klippe startsnora.

Med på åpningsarrangementet var også generalsekretær Sølvi Egner Kaupang, fylkesstyreleder og pasvikdøl Hanne Kyrrø og landsstyremedlem Martin Strand.

Verdier

– Jeg har selv ikke vært medlem, jeg spilte i korps og gikk på ski, men jeg tror jeg var den eneste, forteller ordføreren.

– Men jeg synes 4H er en av de beste organisasjonene som finnes. Fokus på sunn mat, helse, trivsel og samhold, det er noe for alle, alle kan være med. Man kan ta interessene sine med inn i klubben, uansett hva det handler om, det er sunt og artig. Så dette er jeg stolt av at Pasvik 4H har fått til, sier Cecilie Hansen.

De fire H-ene i 4H står for kjerneverdiene til organisasjonen: Klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no