9. des
 
Her må is-scenen bøte med livet
Pikene på Broen fant at temperaturen hadde nådd bristepunktet for de høye is-tårnene.

Publisert: 06.apr.2018 18:30
Oppdatert: 07.apr.2018 13:31

To år på rad har Pikene på Broens "Barents Spektakel"-festival inkludert store isstrukturer. Torsdag kveld var det tid for å rive årets is-scene.

Årets festival har feiret fotball og samhold, og is-scenen har ruvet på torget i Kirkenes siden festivalåpningen i februar. Én og en halv måned fikk den stå, både som turistattraksjon - og som brukbar scene da Finnmarksløpet var i byen i mars.

Men selv om den virkelige våren glimrer med sitt fravær, har været blitt for varmt til å stole på flere meter høye istårn midt i sentrum. Da måtte scenen ned, og det skjedde torsdag.

- Den har vært en super turistattraksjon, men det var på tide. Det er trist å se den forsvinne, men vi er glade at den fikk stå så lenge som den gjorde, slår Michael Miller i Pikene fast.

Riveprosessen har vært nøyaktig. Det var tonnevis med is som skulle bort, og da gjaldt det å hindre både at det traff bygg eller biler, og at isen ble spredt ut over hele torget.

- Det ordnet vi ved å kutte i isen, slik at den brøt sammen i håndterlige deler. Tårnene var de mest delikate delene av prosessen - selve scenen kunne vi bare kjøre ned, sier Miller.

Park-skulpturene står

Isskulpturene i parken er fremdeles vurdert som trygge nok til å stå en stund til. Det er de store tårnene på torget som måtte bort.

- Vi har en mann som følger med hele tiden, og han vet når det er på tide å fjerne dem også, sier Miller.

Vurderes år for år

Peder Istad sto for byggingen av scenen, sammen med mannskap fra Russland. Miller kan verken utelukke eller love at det blir en ny iskonstruksjon neste festival.

- Det er noe vi vurderer år for år. Det er ikke automatisk innebygd, og det må ha relevans for festivalen, sier han.

Neste års tema er noe festivalplanleggerne finner ut i løpet av våren og sommeren.

Mottakelsen av isscenen har vært positiv, men åpningen av årets Spektakel-festival hadde noen problemer. Skråningen på torget gjorde at det ble vanskelig å se showet for mange av de oppmøtte. Miller bekrefter at de har fått tilbakemelding på det, og at de tar det til etterretning.

Det er imidlertid ikke tanker ennå om hvor neste års åpningsshow finner sted.

- Det er noe vi prøver å flytte rundt om i Kirkenes, igjen etter hva som passer med temaet, sier han. Åpningsshowene har tidligere funnet sted blant annet på Kimek-kaia, ved Sydvaranger, og i nærheten av Dampskipskaia.

 
HØYT NOK: Ball-tårnet ruvet over torget. Men ikke nå lenger.
Foto: Michael Miller
BYGGING: Guro Vrålstad, Michael Miller og kunstner Peder Istad før festivalen.
Foto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no