15. okt
GLASSBYTTE: Lars Olsen bytter forsiktig glassene, uten å ta på overflatene. Man skal ikke gni pollenet ut over glasset. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Her sjekkes pollenet for hele Finnmark
Når du får vite hvordan pollenspredningen er lengst nord, er det i stor grad basert på en liten glassplate fra Kirkenes lufthavn. Det er nemlig den eneste offisielle pollenmålingen i Finnmark.

Publisert: 04.jun.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

- Målingene fra Kirkenes er veldig avgjørende for at vi kan ha en noenlunde nøyaktig pollenvarsling i Finnmark, forteller Hallvard Ramfjord. Han er seniorforsker på Institutt for biologi på NTNU i Trondheim. Disse tar seg av pollenvarselet for hele landet, på oppdrag fra Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

Pollenvarslingen er et resultat av flere faktorer som vurderes fra Trondheim. Det er værmeldinger, det er erfaringer fra tidligere i de forskjellige områder. Og det er en klissete glassplate som sendes daglig fra Kirkenes lufthavn. Den platen er den eneste offisielle pollenmålingen i Finnmark.

- Med målingene fra Kirkenes kan vi blant annet sammenligne resultatene fra Tromsø, og se om pollenspredningen er forsinket i forhold til Troms, nevner Ramfjord som eksempel.

Lett jobb

Målingen er ikke en vanskelig oppgave for stasjonspersonellet. Teamleder Ronny Fredriksen tar frem platen, på størrelse med et brilleglass, fra en skuffe på kontoret. Den får påskrevet dagens dato, og settes ned i et plastetui.

- Hver dag klokken 9 bytter vi. Da har den gamle platen stått i ett døgn, forteller Fredriksen.

Det er lufthavnbetjent Lars Olsen som får oppgaven med å foreta selve utskiftingen av pollenplater i dag. En kjapp gåtur unna står pollenmåleren enkelt balansert oppå en gammel oljetønne. Den dreier seg etter vindretningen, og innenfor en smal åpning sitter glasset.

- Måleren fungerer som en støvsuger. Glassene er innsatt med en vaselinoppløsning, slik at partiklene fester seg, sier Ramfjord.

Det hele gjøres på et knapt minutt. Instrumentet åpnes, og det gamle pollenglasset tas ut og settes inn i plastetuiet. Alt det går nedi en konvolutt adressert til Ramfjord, og vips, så er pollenmålingene registrert for det siste døgnet.

Urverk

Lufthavnpersonellet har ansvaret for å ta vare på maskineriet, men det er ikke mer komplisert enn det trenger å være. Måleren trenger bare elektrisitet til en vifte, mens resten gjøres med ren vindkraft - og godt gammeldags urverk. En mekanisme trekkes opp som et ur, og dette flytter glasset gradvis forbi åpningen.

Det sørger for at man kan se hvor mye pollen som har truffet glasset til enhver tid, under mikroskop.

Pollenmåleren er plassert litt ute av veien, for å unngå at den blir forstyrret av for mye eksos og støv fra den andre aktiviteten på flyplassen. Det er heller ikke så veldig mye vegetasjon på flyplassen, men Fredriksen mener at man får peiling likevel.

- Det er en hel del utenfor gjerdet på flyplassen, og det ville vel være juks å plassere måleren midt i en skog, sier han.

- Vi har holdt på med dette i årevis. Vi ville vel fått beskjed om man var misfornøyd, sier Olsen.

Og flyplassområdet passerer den menneskelige testen: Allergikerne som jobber på flyplassen merker selv pollenet i lufta.

Relativt nytt

Det er vanskelig for Ramfjord i Trondheim å se om det er noen spesiell utvikling i pollenmålingen ved lufthavna.

- Til det er det for få år siden de begynte med målinger. Målingene i Sør-Varanger har foregått siden 2007, så vi har ikke en gang noen tiårsnormal ennå, sier han.

Hallvard Ramfjord ved Institutt for biologi i Trondheim skulle gjerne hatt tilgang på flere pollenmålinger i Finnmark.

- Finnmark er et stort område med veldig variert klima. Det er for dårlig med bare én stasjon, sier han.

Til det trengs det imidlertid ekstra bevilgninger fra staten, ifølge ham. Det er ikke bare å plassere ut en målestasjon: Den trenger også bemanning.

- Vi søker stadig på økning i rammebevilgningene fra myndighetene. Om vi får noe, er Finnmark prioritet nummer én for plassering av ny pollenmålestasjon, slår Ramfjord fast.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no