22. okt
HER: De levende trærne skal ikke måtte vike for aktivitetsparken. Det mener Henry Håkonsen fra Eldrerådet, Trygve Røtvold fra Pensjonistforeningen, og Kathrine Strønen fra Utviklingssenteret for hjemmetjenester i Finnmark. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Her skal det bli aktivitetspark
Kathrine Strønen og Henry Håkonsen ser for seg aktiviteter som seniortrening, militærløype og bålkos i Bibliotekparken.

Publisert: 19.mar.2015 16:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Det var Kathrine Strønen ved Utviklingssenter for hjemmetjenester i Finnmark som satte i gang planleggingen av en ny aktivitetspark i Kirkenes. Hun fikk fort med seg Henry Håkonsen i eldrerådet i Kirkenes, og har fått tillatelse fra kommunen til å bruke Bibliotekparken til formålet.

- Det er Friluftslivets År, men det er ikke lagt opp til mange fritidsaktiviteter utendørs rett utenfor døra til folk. Vi ønsker å lage et sted der barn, ungdom, voksne og eldre kan samles, forteller Strønen.

Fysisk bevegelse

Prosjektet er i startfasen, så nøyaktig hva som settes opp i parken er ikke bestemt.

- Når vi får flere med på prosjektet, må vi diskutere det, sier Strønen.

En av de faste ideene er en bålplass med tak over, der folk kan samles og se på det som ellers foregår i parken. Men i det meste av aktivitetsparken, er det nettopp aktivitet som er nøkkelordet.

Noen forslag så langt er trimapparater for eldre, og militærløype.

Det kan eksempelvis settes opp hinderløype, sansehage og stier av asfaltgummi, likt det som er på lekeplassen på skolen.

- En benk er ment som en hvilebenk, der man setter seg når man har bevegd seg allerede, påpeker Strønen.

Det er meningen at parken skal kunne brukes året rundt. Tanken er å få på plass instrumenter og installasjoner som krever så lite vedlikehold som mulig, og som fungerer også i de lange vintermånedene. Men det vil uansett være nødvendig å få avtale med diverse foreninger om snørydding og vedlikehold.

Bygges i år

Håpet er å sette i gang med å bygge parken på sensommeren eller høsten. Først skal planene og pengene på plass.

Nå begynner søkingen etter midler - og letingen etter dugnadsarbeidere. Parken skal nemlig bygges så mye som mulig på tilskudd og frivillig arbeid.

- Grunnlaget for prosjektet er dugnadsarbeid verdt 100 000 kroner. Resten kommer fra tilskudd, forteller Strønen. Hun og Henry Håkonsen i eldrerådet venter kostnader på 400 000 til 500 000 kroner for materialet, apparatene og instrumentene som skal på plass.

- Det er mange steder å søke etter penger, sier Strønen. Hun nevner både kommunen, LHL, Demensforeningen, Extra-stiftelsen, Lions og Innovasjon Norge.

Strønen har så langt søkt Helsedirektoratet etter penger til en prosjektlederstilling.

- Om vi ikke får penger der, må vi se etter dem andre steder, slår hun fast.

Resten av støttesøknadene vil komme etter hvert som prosjektlederen er på plass, og de finner ut hva de trenger penger til.

Trenger ideer

Det er ikke bare muskelkraft som ønskes til parkprosjektet. Arrangørene ønsker seg ideer til nøyaktig hva som skal settes opp i parken.

Om noen har tanker om det, eller ønsker å delta i dugnadsarbeid eller bidra på andre måter, oppfordrer Kathrine Strønen og Henry Håkonsen til at man tar kontakt med en av dem.

Strønen og Håkonsen er på nippet til å ha en til forening med seg allerede. Pensjonistforeningen i Kirkenes har også vist interesse i prosjektet, og leder Trygve Røtvold var også til stede under intervjuet med SVA.

Røtvold må imidlertid presentere prosjektet ordentlig for resten av foreningen før de er med.

Prøve

Det er et mål for Utviklingssenter for hjemmetjenester i Finnmark å få til slike aktivitetsparker over hele fylket, ifølge Strønen.

- Om det går bra her, kan vi ta det videre til andre steder, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no