7. des
BYGGEPLASS: Arbeiderne er allerede på plass, blant annet fra Taibola Assemble, som bygget reinsdyr til åpningsshowet i fjor. I løpet av de nærmeste dagene blir parken fylt med is.
 
Her skal Norges største isskulptur bygges
- Vi skal lage den største isskulpturen i Norge, sier Peder Istad. Han skal designe et amfi i Paviljongparken av minst 150 tonn is.

Publisert: 26.jan.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Da Peder Istad laget skulpturen Isrosa på Slottsplassen til Kong Haralds 70-årsdag, brukte han 100 tonn is.

- Det var den største isinstallasjonen som var laget til da, og jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort noe større, så dette blir muligens en skandinavisk historisk begivenhet. I alle fall norsk, ler Istad. Han er skulptøren som skal bygge en iskald rettssal.

Århundrets rettssak

Dette blir hovedforestillingene under årets Barents Spektakel, og har fått navnet «Århundrets rettssak». Den virkelige rettssaken skal foregå i Oslo tingrett senere i år, og har bakgrunn i at miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom har gått til søksmål mot staten for brudd på Grunnlovens paragraf 112 ved å åpne Barentshavet for oljeutvinning. I paragrafen heter det at «Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betrakning som ivaretar denne rett også for etterslekten.»

I Kirkenes skal Morten Traavik og Pikene på broen holde Folkedomstol og publikum er innkalt som både dommer og jury.

Vitnene

Folkedomstolen har innkalt som vitner miljøverner og partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski, som også er fra Kirkenes, forfatter Mimir Kristjansson, ordfører Rune Rafaelsen, interesseorganisasjonen Norsk Olje og Gass ved administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, klimaforsker Bjørn Samset, kulturarbeider og samepolitisk aktivist Niillas Aslaksen Somby, olje- og energiminister Terje Søviknes, Stine Østnor fra Natur og Ungdoms Russlandsutvalg og professor og genøkolog Terje Traavik.

Aktor blir Hans Petter Graver, jurist og professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo og forsvarer blir Morten Grønvigh, senioradvokat med offshore og maritim industri som spesialområde.

Isbrefølelse

Rettssalen blir bygget av is i Paviljonparken, og er inspirert av arktisk landskap og rettssakens stridsspørsmål. Konstruksjonen blir opp til fem meter på det høyeste.

- Det blir veldig stort, og vi starter allerede nå å hente opp is fra Andrevann. De skal hentes i blokker på ett tonn, og i utgangspunktet trenger vi 150 tonn, men trenger vi mer, så er jo Andrevann stort nok. Isen der ser også veldig bra ut og vi får både hvit is og klar is, og det kommer til å bli litt av et syn allerede før vi er ferdig, når all isen har blitt stablet opp i parken. Da vi gjorde dette på Slottsplassen fikk vi virkelig isbrefølelsen, mengden av is gir den spesielle fargen, forteller Istad engasjert.

Til å hjelpe seg har han fått lokale entreprenører og spesialister fra Russland, blant andre folk fra Taibola Ensemble, som bygget reinsdyrene til åpningsseremonien i fjor.

Det hele skal også lyssettes og det blir musikk ved The Megaphonic Thrift og Inge Bremnes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no