7. des
IKKE TILSTÅ: Robert Hermansen mener han ikke burde komme med noen tilståelse i korrupsjonssaken mot ham.
 
Hermansen angrer
Korrupsjonsdømte Robert Hermansen angrer på at han tok en såkalt tilståelsesdom uten hovedforhandling. Dette kommer fram i en bok som ble gitt ut mandag.

Publisert: 01.okt.2014 15:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Robert Hermansen er tidligere toppsjef i AS Sydvaranger. I 2011 ble han dømt til to års fengsel for grov korrupsjon, for å ha mottatt store pengesummer av en forretningsforbindelse mens han satt som toppsjef i Store Norske på Svalbard. Hermansen angrer nå på at han tok en tilståelsesdom med bare en dommer og uten hovedforhandling.

Strengere

Dermed fikk han ifølge NRK en strengere straff enn han selv mener han fortjener, står det i boka «Redningsmann og syndebukk» som ble lansert mandag. Boka forteller om livet til Hermansen. Han har hatt toppstillinger i industrien i Kirkenes, Narvik, Odda og på Svalbard.
Det vakte stor oppsikt da Økokrim siktet han for flere påståtte lovbrudd i forbindelse med avtaler inngått med leverandører til Store Norske. Mesteparten av dette ble henlagt. Men Hermansen tilsto at han hadde fått et lån på fire millioner kroner av en nær forretningsforbindelse. Han ble dømt til to års fengsel for korrupsjon og sonet i Tromsø fengsel.
– At min handling kan kalles korrupsjon finner jeg underlig siden korrupsjon etter min oppfatning krever en motytelse knyttet til ytelsen, som i dette tilfellet er et lån. Jeg har aldri vært korrupt og har heller ikke gjennomført handlinger som er i nærheten av det jeg og folk flest forbinder med begrepet korrupsjon. At lånet fra Atle Jebsen var uklokt, unødvendig og utilbørlig, er jeg enig i, skriver Hermansen i boka, som er ført i pennen av Otto Ulseth.
I boka retter Hermansen sterk kritikk mot sin tidligere arbeidsgiver på Svalbard.

Ikke fengsel

I ettertid har han innsett at hans nærmeste, blant dem bror Tormod, hadde rett da de mente at han aldri burde tatt en tilståelsesdom. Han burde prosedert saken sin og bidratt til at han fikk straff som fortjent. Da ville han antakelig aldri havnet i fengsel og ville brukt tiden sin på det han egentlig hadde tenkt å bruke livet sitt på, som styreleder i Kirkens bymisjon i Tromsø eller nestleder i styret i Kreftforeningen, melder NRK Nordnytt i sin omtale av boka.
I forordet til boka står det blant annet at: «Ingen har utmerket seg gjennom det Robert Hermansen ble utsatt for av enkeltpersoner i Store Norske Kullkompani på Svalbard, av politi og rettsvesen og av deler av media. Jo, i den grad han i dag fortsatt klarer å skjule konsekvensene av dette, er det mer enn rettsstaten fortjener. På den annen side: Han merker det som i andre regimer ville blitt omtalt som folkets støtte. Folkedomstolen på Svalbard og i Nord-Norge for øvrig, har dømt han meget mildt. Det er antagelig det aller viktigste, både for privatpersonen og direktøren».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no