24. okt
Hilja Pedersen er helt på oppløpssiden for åpning av treningssenter på Hesseng.
 
Hilja gikk fra støvete latinstudier til treningsbransjen
«En sunn sjel i et sunt legeme»

Publisert: 13.jan.2016 14:19
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Personlig trener Hilja Pedersen finner lett fram til et godt egnet latinsk sitat for nyetablering på Hesseng.
– Mens sana in corpore sano, skriver Hilja smilende ned på spørsmålet om hun har et dekkende latinsk sitat når hun nå setter i gang som daglig leder og personlig trener for Evo på Hesseng.
– Ha, ha. Ja, det gikk greit, ler hun og svarer bekreftende på spørsmålet om det gikk greit å lære seg de latinske navnene på de forskjellige musklene da hun tok personlig trener-studiet.
Hilja Pedersen har vært borte fra Sør-Varanger i ti år, og tok en skikkelig sving før hun endte opp i treningsbransjen.
I Sør-Varanger var hun med i mange typer idretter, ishockey, innebandy, fotball og litt håndball. Hun var også en særdeles talentfull og pliktoppfyllende frilanser i Finnmarken da hun gikk på videregående.
– Men jeg var veldig skolelei etter videregående, og dro til Trondheim for å studere latin. Da fikk jeg kombinert interessen for språk, historie og litteratur - og tenkte at jeg fikk bare se hvor det førte meg. Jeg hadde også en tanke at om jeg ikke kom i gang med studier da, så ville jeg aldri gjøre det.

Stillesittende

Latinstudiene førte henne videre til London. Men etterhvert ble det for stillesittende.
– Det ble for mye akademia for å si det sånn. Jeg ville der og da ha mer folk og mer kommunikasjon, ikke det innadvendte og støvete, smiler hun.
Hilja Pedersen gikk på et treningssenter i London og ble oppmuntret til å starte personlig trener-studier.
– Det var artig, men jeg bestemte meg for å dra hjem til Norge. For både treningskulturen og levestandarden var veldig annerledes enn i Norge, forklarer hun.
I Norge har nesten alle vært borte i en eller annen fysisk aktivitet, og kan noe om kosthold.
– Det er ikke sånn at folk tror de kan kjøpe seg til god helse. Jeg ville hjem fordi jeg ville utvikle meg sjøl videre, og syns de norske verdiene, der helsa står mer i fokus enn utseendet, passer meg best.
På vei hjem til Norge hadde hun telefonintervju med treningskjeden Evo. Det ble full klaff, og Hilja har de siste årene drevet først Evo Tromsø Nord, og så Tromsø Sør-senteret, både som daglig leder og som personlig trener.

Mange mål

– Jeg trives med å ha en jobb der aktivitetsglede og livsglede står i sentrum. Forskjellige folk har forskjellige mål for treningen, det kan være utseende - eller å bli smertefri - eller bedre søvnen sin, forklarer hun.
Savner du latinstudiene?
– Nei, aller mest så gjør jeg ikke det. Selv om jeg av og til kikker litt i gamle bøker. Men latinstudiene er uansett en fin basis å ha, for eksempel når en skal lære seg språk.
Hilja Pedersen og Espen Marki viser rundt i de tidligere Rimi-lokalene der apparatene begynner å komme på plass, men der det fremdeles yrer av håndverkere.
– Vi har åpent fra fem om morgenen til midnatt. Alle dager året rundt, så her kan folk komme og trene etter middagen julaften, reklamerer Marki fornøyd.
I morgen torsdag er det åpen dag på Evo Hesseng, mens senteret åpner torsdag i neste uke.
Hilja og Espen demonstrerer et par av apparatene, og da kommer latinkunnskapene igjen til nytte.
– Glutus maximus er jo er veldig viktig muskel selvsagt, ler Hilja.
– Og rhomboidene, de sitter her mellom skulderbladene.
Det er de vi kanskje ikke bruker så mye når vi henger over datamaskinene?
– Ja, nettopp. Det er mange som sliter med dem, demonstrerer hun på huseieren og forteller at hun gleder seg veldig til å få åpnet dørene.
– Jeg syns vi har fått veldig god respons. Til og med er det mange folk jeg ikke kjenner som kommer bort til meg på gata og sier det blir fint vi kommer i gang.

Popper opp tilbud

Fra å ha bare ett treningssenter er flere nå på gang i Kirkenes.
Til nå har Trimmen i Kirkenes vært enerådende i treningsbransjen utenom den organiserte idretten i Sør-Varanger, men plutselig popper det nå opp både det ene og det andre tilbudet. Her er blitt Tuftepark i Skileikanlegget, her er frilansende personlige trenere. Stine Mikkelborg er i ferd med å etablere seg i gamle Myra-kiosken, og også Scandic-hotellet skal sørge for at hotellgjestene får beholde gode treningsvaner når de er i byen.

Espen Marki, eier av Evo-lokalene på Hesseng, mener det er rom for flere aktører i treningsmarkedet.
Marki trekker og fram at folk har lyst til å trene ved et trafikk-knutepunkt.
– Vi håper at rundt 500 melder seg inn, og er på god vei til det målet allerede. I forrige uke hadde vi allerede halvparten, jeg mener vi var oppe i mer enn 250 da. Analysene viser at på landsbasis trener 14 prosent av befolkningen på sentre, mens i større byer er 16 til 17 prosent medlemmer på et senter. Men i Sør-Varanger er bare 8,5 prosent medlemmer. Så jeg tror vi kommer til å leve fint sammen med for eksempel Trimmen. Vi skal bare ha tak i 400 til 500 av dem som ikke trener nå, og få Sør-Varanger opp på et gjennomsnittlig nivå.

Nede i byen er det altså også aktivitet. Scandic Hotel er i gang med å lage treningsrom for gjestene sine.
– For policyen er at alle hotellene våre skal ha et treningstilbud, forklarer resepsjonssjef Runa Labahå.
Treningsrommet blir ikke tilgjengelig for byens befolkning generelt.
– Men vi har noe som heter Scandic Topfloor, så de som reiser mye og er medlem av det, kan få trene der gratis, forklarer Labahå.
Byggingen av det nye treningsrommet er i gang på hjørnet ned mot parkeringsplassen, ved siden av hotellets velværeavdeling med bassenget og badstuer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no