18. nov
FRIGJØRINGSDAGEN: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ved Partisanmonumentet 8. mai. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Historieprofessor: - Ingen tvil om at partisanene fortjener medalje
Kommunalministeren mener man vet lite. Men kravet til medalje er overoppfylt, sier Stian Bones ved Universitetet i Tromsø.

Publisert: 10.mai.2017 10:32
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

NRK skriver om saken, etter kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners tale ved Partisanmonumentet på Skytterhusfjellet 8. mai.

- Vi vet fortsatt for lite konkret om hva de nøyaktig foretok seg, hvilke rapporter de sendte, og hvilken effekt arbeidet hadde. Vi har ikke fått innsyn i deler av arkivene til de hemmelige sovjetiske tjenester, sa Sanner da.

Flere har talt for at partisanene må berømmes ordentlig av regjeringen. Blant andre lokalhistoriker Kjell Vidar Ryeng har snakket med SVA tidligere om saken, idet han har sendt flere brev om saken til offentlig hold. Men regjeringen holder stand på at de har delt ut alle medaljer de skal fra krigsinnsatsen under 2. verdenskrig.

Det mener historieprofessor Stian Bones er feil, ifølge NRK.

- Det man har fått vite, er såpass omfattende at man i alle fall burde ha tildelt medaljedekorasjon til de som falt. Det er ingen tvil om at de som falt av partisanene utsatte seg for livsfare, og at de gjorde en krigsviktig innsats, også for Norge. Det kravet er i seg selv overoppfylt. De burde ha blitt tildelt krigsdekorasjon, sier Bones til statskanalen.

Partisanene ble trent av russerne, og drev etterretning for den russiske hæren på finnmarksfronten. De fleste av dem døde under krigen, og de gjenlevende og de som arbeidet med dem ble stigmatisert i tiden etter på grunn av den russiske tilknytningen.

- Jeg synes jo at vi som faghistorikere og Norge som samfunn, må se større på dette, spesielt når man ser den innsatsen som partisanene selv la ned, sier professoren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no