22. okt
STERKT: Preben Koppen Kristensen, Benjamin Kivelä og de andre elevene fra Bjørnevatn skole fikk en annerledes historietime i Andersgrotta på selve frigjøringsdagen. Det gjorde inntrykk.
 
Historietime gjorde inntrykk
- Det meste var ukjent for oss, vi har ikke lært om dette på skolen, sier åttendeklassingene Preben og Benjamin fra Bjørnevatn. En historietime i Andersgrotta gjorde sterkt inntrykk.

Publisert: 26.okt.2013 15:17
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Preben Koppen Kristensen og Benjamin Kivelä forteller at de visste litt om krigen, de kjente til Adolf Hitler og andre verdenskrig, og at det hadde vært krig her også, men hva det egentlig gikk ut på, det var nytt.

Partisanene

- Det var voldsomt og mye mer dramatisk enn vi hadde trodd, sier Preben etter å ha sett filmen til Kåre Tannvik i Andersgrotta. Kåre Tannvik fortalte også selv litt om hvordan verdenskrigen satte sitt preg på livet i Kirkenes.

- Glem Oslo, glem Max Manus og gutta på skauen. Her var det 30 000 soldater, de bodde i alle husene, tok seg til rette og jaktet på alle som hadde noe imot dem. Partisanene var mye større helter enn Max Manus. De ofret livet for å skaffe informasjon som var viktig for krigens forløp, sa Tannvik.

Flyalarmene

Han fortalte blant annet om hvordan partisanene på Skytterhusfjellet ble slått ihjel og historier hans egen mor fortalte om flyalarmene og det å måtte løpe til bomberommet flere ganger om natta.

- Det var mye nytt og mye interessant. Og det gjorde inntrykk, sier de to guttene.

- Hvordan de egentlig hadde det her, to tusen mennesker her inne i Andersgrotta, det er vanskelig å tenke seg, sier Preben.

- Og at de måtte sove med klærne på og være klar til å løpe med en gang flyalarmen gikk, det er ikke sånt jeg har tenkt på før, sier Benjamin.

- Viktig historie

Elevene grøsset når Tannvik fortalte om bomba som landet rett ved bomberommet, og mange fikk en aha-opplevelse da de fikk vite at det var 4 000 hester her som skulle ha mat, og den måtte fraktes med båt sørfra. Historien om de norske soldatene som kom og klipte håret til jentene som hadde fått barn med tyske soldater gjorde også inntrykk.

- Jeg synes jo det egentlig er utrolig hvor lite elevene vet, men det er flott å få bruke Andersgrotta til å lære bort noe som er en viktig del av vår historie, sier Tannvik. Han har hatt nesten 300 ungdomsskoleelever på besøk denne uka, et opplegg i samarbeid med Den kulturelle skolesekken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no