7. des
POSITIV: Regiondirektør Per Trygve Holmgren og banksjef Hanne Bentsen i Sparebank 1 Nord-Norge mener framtiden er lys for banken og landsdelen.
 
Historisk godt bankresultat
Sparebank 1 Nord-Norge noterer tidenes beste resultat.

Publisert: 06.feb.2014 14:50
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Sparebank 1 Nord-Norge leverer et resultat før skatt på 1,179 millioner kroner, mot 767 millioner i 2012.
– Hele 872 millioner av overskuddet blir igjen i landsdelen, sier regiondirektør Per Trygve Holmgren.

Vekst, vekst, vekst

Holmgren presenterte 2013-regnskapet sammen med banksjef Hanne Bentsen ved bankens kontor i Kirkenes.
– Nord-Norge er inne i en vekstfase vi ikke har sett tidligere. Landsdelen er preget av høye investeringer, næringslivet er i god utvikling og husholdningsøkonomien er meget sterk, sier Holmgren.
Alt tyder på at banken går et lyst 2014 i møte. Ifølge Holmgren er dette på grunn av høy investeringsvekst, landsdelen har en sterk offentlig sektor og er mindre oljeavhengige enn store deler av Norge og opplever høy lakseeksport til utlandet.
– Vi har mindre fallhøyde ved reduserte boligpriser og i løpet av 2014 vil den første oljen bli tatt på land, ved Goliat-feltet. Dette gjør at vi ser med optimisme på regnskapstallene også i 2014.
Holmgren mener imidlertid at mangel på arbeidskraft kan begrense veksten.
– Nå gjelder det at nordnorsk ungdom vil utdanne seg til de jobbene som etterspør arbeidskraft, som bygnings- og oljeindustrien.

Boligomsetningen

Også Sparebank 1 Nord-Norge har fått oppleve at boligomsetningen er gått ned. Boligprisene økte med 5,5 prosent i fjor, mot én prosent i Norge som helhet. Myndighetenes krav om en egenkapital på 15 prosent ved kjøp av ny bolig har ført til at mang kunder sliter med å få lån.
Dette har ført til at banken i personmarkedet har ført til at utlånsveksten har gått ned fra elleve til 8,4 prosent det siste året. I bedriftsmarkedet har veksten gått ned fra 12,9 til 1,6 prosent.
– Både i Vest- og Øst-Finnmark har vi registrert en nedgang på mellom 15 og 35 prosent i boligomsetningen. Samtidig har Finanstilsynet forandret reglene slik at startlån kun gis til vanskelig stilte, sier Holmgren.
Myndighetene har endret kravene til egenkapital til 14,5 prosent. 1. juli i 2016 skal alle landets banker ha en egenkapitalrentabilitet på 14,5 prosent. Dette har Sparebank 1 Nord-Norge tatt konsekvensen av. Den steg fra ni prosent i 2012 til tretten prosent ved utgangen av fjoråret.
– Vi er godt i rute her. I fjor høst tok vi en emisjon for å sikre at banken er i posisjon til å ta del i den lønnsomme veksten i landsdelen. Emisjonen ga banken 750 millioner kroner i ny egenkapital og ble overtegnet med hele 67 prosent. Dette viser at markedet har tro på landsdelen og banken, sier Holmgren.

Legger ikke ned

Sparebank 1 Nord-Norge har 73 kontorer i Nord-Norge. 16 av disse ligger i Finnmark. Banken er nummer en-bank i Finnmark med 31 prosent i fylket og 37 prosent i Sør-Varanger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no