22. okt
VARMT: Den varme Atlanterhavsstrømmen og varm sommer har gitt historiske temperaturer i Jarfjord. Noe som har vært positivt for Villa Arctic.
 
Historisk varmt for Jarfjordlaksen
En solid og varm Golfstrøm sørger for varme hav og fjorder i Finnmark. Det gir positive utslag for oppdrettslaksen.

Publisert: 13.jan.2014 15:20
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Deriblant Villa Arctic i Jarfjord som har hatt gode vekstvilkår for laks dette året. En varm Atlanterhavsstrøm, eller Golfstrømmen på folkemunne, er mye av grunnen til dette, forteller Havforskningsinstituttet.

Historisk

– Vi har hatt slike høye temperaturer tidligere, men aldri over så lang tid som nå. Det forteller anleggsjef i Jarfjord, Steinar Rist som trekker frem 2003 som også var et år med varme temperaturer.

Firmaet har daglige målinger i Jarfjorden på mellom fem og ti meters dyp. Han forteller om målinger opptil 13 varmegrader i sommermånedene og mellom 10 og 11 grader et par måneder utover høsten.

– Dette er udelt positivt for oss. Med varmere vann er laksen i større aktivitet og spiser mer, noe som gir større tilvekst, forteller han.

Rist forteller at den ideelle temperaturen for laks ligger på 10 grader. Også per 13. januar er det 1,5 grader varmere i Jarfjorden enn på samme tid i fjor.

– På denne dagen i fjor var det 2,4 grader og i dag er det 3,9 grader, sier han til avisa mandag ettermiddag.

Ekstremt

I følge havforsker, Svein Sundby må vi tilbake til 2006 for å finne liknende temperaturer. Kaldest var det imidlertid på 70-tallet. Han forteller at varmen er en del av naturlige svingninger, men bruker ordet ekstremt, når han omtaler temperaturen i Barentshavet nå. Havforskningsinstituttets nærmeste målestasjon, ligger på Ingøy i Vest-Finnmark.

– Vi har ingen målestasjoner nærmere dere, men jeg er sikker på at den varme, saltholdige atlanterhavsstrømmen har en innvirkning på lokale forhold, for eksempel i Jarfjorden, sier Sundby, og legger til at også mer lokale meteorologiske forhold også spiller inn.

Selv om det nå er under 20 minusgrader i Sør-Varanger, sitter nok fremdeles den varme sommeren friskt i minne. Som vi skrev i forrige uke var det nære på temperaturrekord på Kirkenes lufthavn i 2013. Bare 1989 var like varmt.

Har vært

Havforskeren påpeker på ny at dette er en del av de normale svingningene og at det på 1930-tallet var samme tilstander med høy varme i Barentshavet. På grafen i denne saken ser du normalen, samt den faktisk målte temperaturen som ble registrert 30. oktober ved Ingøy. På 100-meters dyp, ligger normalen på mellom 7 og 7,5 grader celcius, mens det på denne dagen ble målt cirka 9,2 grader celcius. Altså rundt to grader over normalen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no