15. okt
BUTIKKLEDER: Luba Limstrand forteller at mange bruker Fretex til å fornye seg til jul. - De kjøper nytt og det gamle kommer hit. Mange kjøper for eksempel julegardiner på Fretex, sier hun.
 
Hit kommer mange for å fornye jula
- Folk kjøper julepynt, juleduker og julegardiner. Og så leverer de inn det gamle, forteller Luba Limstrand på Fretex. Men høysesongen starter etter at gavene er åpnet.

Publisert: 01.des.2016 10:05
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Når jula nærmer seg er det ikke lenger høysesong for innlevering av klær i sekker og poser, den sesongen hører til den snøfrie delen av året. Når folk begynner å finne fram julepynten, er det mange som kvitter seg med gammelt og kjøper nytt. Mye av det gamle havner på Fretex.

Nesten nytt

- Vi får inn julesaker hele året, og 1. november begynner vi jula i butikken. Da setter vi ut alt vi har, og det er veldig populært. Men vi merker godt at folk rydder i de gamle julesakene sine når de begynner å pynte hjemme, forteller butikkleder Luba Limstrand.

Hun forteller at gammel julepynt er populært fordi det ofte er pent brukt, og folk som handler på Fretex finner ting de ikke har selv.

- De bytter ut julesakene sine, for eksempel er gardiner veldig populært, og ofte har folk kjøpt dem i butikken for to-tre år siden, og så blir de lei og vil ha nye. Da leverer mange de gamle hit, og så får noen andre glede av dem. Og hvor mye har de blitt brukt? Noen få uker i året, to-tre ganger, så de er jo nesten som nye, sier hun.

Unge og gamle

- Vi ser at det er noen moter og trender i jula også, men for det meste er det tradisjonelt og rødt. Det liker jeg best. Jula skal være rød og med svigermors gamle nisse. Tradisjoner er viktig, synes jeg, sier hun.

Ett år var det veldig i skuddet med dansk juledesign, det var mye hvitt og sølv. Det vet butikksjefen godt, for de fikk masse av det året etter, da det ikke var så moteriktig lenger.

- Og så er det mange som samler på gamle nisser og kitsch fra 50- og 60-tallet. Mange eldre damer er tidlig ute og leter etter nisser, men også unge damer som liker retrostil. Noe særlig eldre saker er det svært sjelden vi får inn, det aller meste ble jo brent og ødelagt under krigen, forteller hun.

Minst populært

- Hvis det er noen som vet hva som er de mest upopulære gavene, så er det vi, sier Luba Limstrand. Og hun avslører hva som er julegavene som mest sannsynlig blir gjemt i et skap for aldri å bli brukt eller som blir levert på Fretex.

- Gløggsett og juleservise. Det får vi massevis av. Det er nok de mest upopulære gavene. Så selger vi det på nytt og noen andre får det til jul, og så kommer det tilbake til oss igjen, ler hun.

- Etter nyttår er det veldig mange som går i butikkene og bytter julegaver de har fått, men det er mange som ikke gjør det, kanskje synes de det er litt flaut, så da leverer de det til oss. Vi får veldig mange gaver som folk ikke ville ha, sier hun.

Miljøvennlig

Det er ikke bare retrostil og kitsch som gjør Fretex til et populært sted å handle. Det handler også om at man kan finne gammel kvalitet som man må betale dyrt for i butikkene, og det handler om å handle miljøvennlig. Det siste har gjort at butikksjefen forandret sin egen tankegang.

- Da jeg begynte å jobbe her for et år siden, oppdaget jeg først at vi fikk inn masse fine, nye klær med prislapper på, klær som var kjøpt på salg, men aldri blitt brukt. Jeg tror salg gjør noe med folk, det at de kan få noe billig. Men så kjøper de masse ting de ikke trenger, og så har de i virkeligheten brukt mer penger, sier hun.

- Og det er ikke særlig miljøvennlig, legger hun til.

Verstingen

- Vet du at hvis du kjøper en genser på Fretex istedenfor å kjøpe en ny, så sparer du åtte kilo CO2, sier Limstrand.

- Hvis du kjøper en genser i måneden hele året, så sparer du CO2-utslipp tilsvarende å kjøre bil fra Oslo til Roma og tilbake. En annen ting er at tekstilindustrien produserer i land der arbeidskraften er billig. Bomullsindustrien er en versting. Det går veldig mye vann med i bomullsproduksjon og det produseres i land der det er lite vann til befolkningen. Det er noe å tenke på når man handler på Black Friday, sier hun.

Bedre å bruke

Hun sier hun har blitt mye mer miljøbevisst, og at hun har begynt å bruke det fine serviset hun fikk i bryllupsgave.

- Vi får mange slike serviser til butikken, og det er knapt brukt. Hvorfor skal det stå å støve ned, det er jo bedre å bruke det enn å ha to sett, ett som man bruker og ett som man ikke bruker. Og så er der jo koselig å spise litt fint hver dag, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no