22. okt
SPRÅK: Mariann Wollmann Magga arbeider for bevaring av det samiske språket. Mye av jobben skal gjøres i tilknytning til Østsamisk museum. (Arkivfoto).
 
Hjertespråket og språksentrene
Revitalisering av det flerkulturelle og flerspråklige vil være viktig for å fremme læring om egen kultur. Språksentrene er svært viktig for å bevare og utvikle samisk språk og kultur.

Publisert: 06.nov.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

- Nyhetens interesse for hva som skal til for at de samiske språk skal overleve i fremtiden, er som nordlysets dans over himmelen en septemberkveld. Sjeldent fenomen og raskt overstått. Flere, flest av de som snakker andre samiske språk enn majoritetsspråket nordsamisk, har etterspurt hvor det ble av sørsamisk og skoltesamisk, sier Arbeiderpartiets Mariann Wollmann Magga i en pressemelding.

Tre land

Det finnes skoltesamer i Sør-Varanger, og rett over grensen i Finland, samt i Russland.

- På finsk side er de kommet lengst med revitaliseringen. Språket finnes, det er i bruk og det kan læres bort.

Arbeiderpartiets sametingsgruppe foreslo i 2013 at Sametinget skulle ta initiativ til å etablere flere språksentre, blant annet ett med nasjonalt ansvar for skoltesamisk/østsamisk språk.

- Det vil være naturlig at dette opprettes i tilknytning til Østsamisk Museum/Á'vv Saami Musea. Dette kan gjøres i et nært samarbeid med det skoltesamiske miljøet på finsk side, slik at de få ressursene som finnes, kan brukes best mulig, sier Wollmann Magga.

Språksentre

Arbeiderpartiet mener det er viktig å få flere språksentre, slik at flere samer og andre kan få muligheten til å lære seg samisk og ta del i kulturelle aktiviteter.

- Dessverre har ikke NSRs sametingsråd fulgt opp saken. Jeg håper likevel at når Østsamisk Museum nå kan åpne i 2017, at Sametingsrådet vil satse på dette viktige arbeidet og vise det i budsjettet, avslutter sametingsrepresentant Mariann Wollmann Magga.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no