12. des
Opplæring: Geir Ingebrigtsen (t.v) i ambulansetjenesten i Sør-Varanger lærte opp drosjesjåførene. Her sammen med Bjørn Erik Mikkola, som er daglig leder i Kirkenes Taxi.
 
Hjertestarter-opplæring skal gi større trygghet
Drosjesjåførene i kommunen er nå lært opp i bruken av hjertestarterne.

Publisert: 02.okt.2017 09:33
Oppdatert: 02.okt.2017 09:33

Siden daglig leder i Kirkenes Taxi, Bjørn Erik Mikkola for første gang løftet ideen om å installere hjertestartere i alle drosjer i Sør-Varanger og Finnmark i mars, har det gått slag i slag.

Allerede før sommeren var de første hjertestarterne på plass i drosjene i Sør-Varanger. Men først nå kan prosjektet settes ut i liv, ettersom de ansatte denne uken har blitt lært opp i bruken maskinene som kan bidra til å redde liv.

Trygghet

- Vi har opplæring for at vi skal føre oss trygge på bruken av hjertestarterne. Aller våre sjåfører skal ha vært gjennom et førstehjelpskurs, men dette er et supplement til det, sier Mikkola om bakgrunnen for opplæringen.

Opplæringen av drosjesjåførene blir gjort av ambulansepersonell. Det kom i stand etter at Mikkola tok kontakt med uttrykningstjenesten i Finnmark, gjennom utrykningssjef Jan Arne Moen.

- Vi er veldig glad for at ambulansepersonell har tilbudt oss kursingen. Totalt er det 36 drosjesjåfører fra Kirkenes, Pasvik og Neiden som denne uken får opplæringen, sier Mikkola.

Denne uken har ikke mindre enn 36 drosjesjåfører i kommunen blitt kurset i bruken, hva de skal se etter og være bevisst på, samt kommunikasjon.

Opplæringen har som mål om å skape trygghet hos sjåførene slik at de på best mulig måte kan håndtere en situasjon som skjer i eller utenfor bilen.

Ressurs

Geir Ingebrigtsen i ambulansetjenesten i Sør-Varanger stod for opplæringen. Han var tydelig på at ordningen vil være en ressurs for ambulansetjenesten i kommunen.

- Vi er veldig fornøyd med å få dette prosjektet opp å gå. Det vil være en ressurs for ambulansetjenesten. Men drosjene er mobile, så det blir nødvendig å finne løsninger som gjør at vi kan få oversikt over hvor nærmeste hjertestarter er, sier han.

Ambulansetjenesten håper helst å få utviklet en app i fremtiden. Ifølge Mikkola er det enda tidlig å snakke om den prosessen.

- Vi er ikke der enda, og om vi skal dit så må de prosjektet være større. Flere må være med. Det er klart teknologien er der, men det må settes retningslinjer, og det må avklares hvilken rolle vi skal ha, sier han.

Tenker stort

Men Mikkola har planer og ambisjoner om å spre prosjektet. Selv om prosjektet har tatt store steg på kort tid, mener han flere kan dra nytte av det og hente inspirasjon.

Til nå har totalt 41 drosjer i tolv forskjellige fylker blitt utstyrt med hjertestartere. I Sør-Varanger er det ti, ifølge Mikkola.

- Vi tenker stort. Jeg håper prosjektet kan videreføres til resten av landet. Så langt har tilbakemeldingen utelukkende vært positive, og jeg ser muligheten til at det kan spre seg, sier han.

Samtidig håper Mikkola at innkjøpene av hjertestartere rundt om blir et spleiselag. En hjertestarter koster opp mot 12.000 kroner. Innkjøpet i Sør-Varanger vil koste til sammen halvannen millioner kroner, som han håper Finnmark Taxi, fylkeskommunen, kommunene og Sametinget kan gå sammen om.

 
Fakta

Defibrillator: 

  • En defibrillator, også kalt hjertestarter, er et medisinsk teknisk hjelpemiddel.
  • Det er lfor å avlevere strøm til pasienter med rytmeforstyrelser i hjertet (arytmi).
  • Enkelte av disse rytmeforstyrrelsene gir ikke pumpeeffekt i hjertet og kan oppfattes som hjertestans.
  • Man trenger ikke opplæring i bruken, men det er likevel anbefalt. 

Kilde: wikipedia.no

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no