20. nov
ut av avtale: Moxnes (R) vil at Babcocks kontrakt skal annulleres.
 
Høie advarte mot å skrote kontrakt om luftambulansen

Publisert: 16.mai.2018 19:02
Oppdatert: 16.mai.2018 19:02

Helseminister Bent Høie (H) advarte Stortinget mot å annullere kontrakten om luftambulansetjenesten med Babcock SAA.

Strid om pilotenes arbeidsforhold har ført til den akutte krisen i luftambulansetjenesten.

Å skrote kontrakten og la Lufttransport fortsette å ha operatøransvaret, vil i praksis bety at tjenesten driftes ulovlig, framholdt Høie da han tirsdag redegjorde for den akutte krisen.

– Ved å avslutte avtalen med Babcock og videreføre samarbeidet med dagens operatør, ville vi derfor stått uten et lovlig tjenestetilbud til landets befolkning. Jeg vil sterkt advare mot at vi kommer i en slik situasjon, sa Høie.

Ifølge Høie kan ikke kontrakten med Babcock reverseres uten betydelige kostnader og juridiske konsekvenser for de regionale helseforetakene.

– Dette vil ha store økonomiske konsekvenser for helsetjenesten, fastslo han i Stortinget.

Rødt vil legge fram forslag om at kontrakten med det britiskeide Babcock, som vant anbudet over Lufttransport, annulleres.

Forslaget skal nå hastebehandles i helse- og omsorgskomiteen. Forslaget har støtte fra Ap, Sp og SV.

KrF er på vippen og kan avgjøre saken. Krf ønsker imidlertid en utredning av om luftambulansen bør drives i offentlig/ideell regi eller av kommersielle.

I Stortinget understreket Høie at anbudet om å drifte tjenesten skjedde på lovlig vis, og at Lufttransport må være seg sitt ansvar bevisst for å ivareta en sømløs overgang inntil Babcock overtar i juli neste år.

møtes til forhandlinger

Flygerforbundet og Babcock er nå enige om å møtes til nye forhandlinger om framtiden til pilotene på luftambulanseflyene i nord.

Håpet er å bli enige om en tariffavtale som kan bidra til å løse bemanningskrisen for luftambulansen. VG skriver at møtet kan skje tre dager før Stortingets frist for å bestemme om de skal skrote hele kontrakten med Babcock.

– Det ser ut til å bli et møte den 28. mai. Det er ikke endelig bekreftet, men det ser ut som om det passer for alle, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til avisen.

- Fortsatt ustabil

Inntil videre opprettholder Fylkesmennene i Troms og Finnmark beredskapen i luftambulansesaken. Fylkeslegene vurderer fortsatt situasjonen i luftambulansetjenesten som ustabil.

«Det betyr at vi overvåker og informerer kommunene om situasjonen, og ber om tilbakemeldinger», skriver Fylkesmennene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no