16. jul
SNADDER: Hesjing gir snaddermat til reinsdyra. (Begge foto: Privat).
 
Holder gammel tradisjon i hevd
Hesjing ansees kanskje som gammeldags, men i reindrifta lever tradisjonen i beste velgående.

Publisert: 29.aug.2014 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Sist helg var Østre Sør-Varanger Reinbeitedistrikt 1-2-3 i full sving med den tradisjonsrike årlige slåtta.

- Det er gammeldags, men det er noe som fungerer, forteller Inge Guttormsen som var med på arbeidet.

Pasvikelva

Det hele starter med at man henter siv, - eller skefte som det kalles. Dette henter man i Pasvikelva. Her bruker man også det eneste «moderne» redskapet.

- Vi henter det med båt, og bruker en spesiell slåmaskin som vi senker under vann, for å få med alt. Tidligere vadet man uti og brukte ljå, men tiden har jo gått litt videre, sier han med et smil. Lørdagen fraktet de skeftet til Jarfjord der de hesjet det opp på hesja, akkurat som det er gjort i alle år.

- Vi var seks mann i sving den dagen, forteller Guttormsen.

Festmat

Sivet brukes hovedsaklig til å samle inn dyrene, og det vil nå henge til tørk i noen uker.

- Reinen er «tullat» etter dette. Det brukes til å samle inn dyrene. De lukter det på flere kilometer. Det er skikkelig festmat for dem, sier han, om metoden som er en gammel samisk tradisjon.

- Det er jo også en veldig hyggelig aktivitet for oss, dette her, legger han til. I Jarfjord er det i dag to driftsenheter som driver med rein.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no