15. okt
KULTUR: Roger Sivertsen er leder for arbeidsgruppa for Den kulturelle spaserstokken i Sør-Varanger. Han synes det er synd at det kuttes i dette kulturtilbudet.
 
Holder «spaserstokken» gående
– Den kulturelle spaserstokken har vært en suksess i Sør-Varanger, men flere kan godt bli kjent med tilbudet, sier Roger Sivertsen. De har også gjort en vri som gjør dem mindre sårbare for kuttene fra departementet.

Publisert: 10.feb.2016 10:06
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Sivertsen er leder i Arbeidsgruppa for den kulturelle spaserstokken i Sør-Varanger. Han forteller at selv om de har arbeidet siden 2011 med å spre kultur og underholdning til eldre, er det mange som ikke kjenner til tilbudet.

Bli bedre

– Det er både eldre, det vil si mennesker som tilbudet er laget for, og kunstnere og artister, som ikke kjenner så godt til dette, og vi har vel ikke vært så flinke til å markedsføre oss. I fjor ga vi penger til 47 arrangementer og hadde 1 375 besøkende. Det synes vi er veldig bra, men likevel kan vi bli enda bedre, mener Sivertsen.

Arrangementene har blitt holdt på sju institusjoner, i tre pensjonistforeninger og to helselag i tillegg til flere andre steder.

Lokale krefter

Det var i 2011 at Kulturdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet sammen begynte å finansiere Den kulturelle spaserstokken, etter modell av Den kulturelle skolesekken.

– Da ga de to departementene 28 millioner kroner direkte til kommunene, og Sør-Varanger kommune fikk 150 000 kroner. Arbeidsgruppa ble nedsatt, og vi måtte diskutere definisjoner og formål som passet lokalt. Vi kom fram til at mange lokale kunstnere holdt et høyt nivå og at vi kunne få mer for pengene ved å bruke dem istedenfor å hente dem sørfra, forteller Sivertsen.

Redusert

De tre første årene fikk kommunen 150 000 kroner direkte fra de to departementene. I 2014 fikk de 174 000 kroner, men så kom kuttene.

– Først kom forslaget fra Siv Jensen om å erstatte kulturtilbud fra etablerte kunstnere med at pleiere selv kunne synge til de eldre på institusjoner. Man skulle spare penger på denne måten, og hun mente tilbudet ble like bra. Et hårreisende forslag. Jeg er glad for at jeg kan bidra med å være med i en slik arbeidsgruppe istedenfor å lære meg å spille fiolin, sier Sivertsen.
I 2015 ble tilskuddet redusert til 45 000 kroner.

Penger i fond

– Heldigvis brukte vi ikke alle pengene det første året, så det som ble til overs satte vi på et fond. De to siste årene har pengene gått via fylkeskommunen, og da har det blitt forandret på en del retningslinjer. Hvis man ikke bruker alle pengene, må man sende dem tilbake. Det gjaldt ikke før. Derfor har vi egne penger å bidra med til de som søker. Men man får ikke mye for 45 000 kroner. Blir det redusert enda mer, kan de like godt legge ned hele tilbudet, da er det jo ingenting igjen, sier Roger Sivertsen.

Kulturtilbud

Søknadsfristen hvert år er 15. januar, og i år har åtte forskjellige aktører søkt om 116 000 kroner.

– Hornmusikken er et eksempel på en søker som holder mange konserter. De reiser rundt på institusjonene, slik at både Bugøynes og Pasvik, som ikke har så mange brukere, likevel får et like bra kulturtilbud som de som bor i Kirkenes. Men også Røde Kors, lokale musikere og sangkor har fått penger for å lage aktiviteter, arrangementer og konserter for eldre. Vi er spent på hvor mye vi får fra fylkeskommunen i år, og det ville være veldig synd å måtte legge ned et så bra tilbud, mener Sivertsen.

Halvert

– Bevilgningen fra departementet ble omtrent halvert i fjor, forteller rådgiver Alesia Andreassen i plan- og kulturavdelingen i Finnmark fylkeskommune.

– I 2014 fikk vi 1,2 millioner kroner å fordele på de tolv kommunene i Finnmark. I fjor fikk vi 665 000 kroner. På grunn av dette har vi måttet bli strengere med å kreve kommunen for egenandel til arrangementer det blir søkt om. Mange kommuner har løst det på den måten at de har bidratt med ansatte i kulturskolen, som jo er kommunalt ansatte, sier Andreassen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no