23. okt
FLOM: Slik så det ut i kanalen mellom Første- og Andrevann under vårflommen i fjor. Sydvaranger Gruve ønsker å etablere hekkeflåtene i Førstevann, nært utløpet av kanalen. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Holmer til hekkefugl
Sydvaranger Gruve vil sette ut to kunstige holmer for å hindre at hettemåken mister reirene sine når vannet stiger.

Publisert: 30.apr.2014 16:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Bedriften har søkt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om tillatelse til å sette ut to slike «hekkeflåter» i utløpet til kanalen fra Andrevann til Førstevann. I første omgang er dette et treåring prøveprosjekt.

Rødlistet

I brevet til NVE skriver miljøingeniør Kari Hofseth Hermansen at i våtmarksområdet mellom Første- og Andrevann er det registrert mange ulike fuglearter, blant annet hekker hettemåke i området. Hettemåke etablerte seg i dette området på 90-tallet, men bestanden i landet generelt er i tilbakegang og arten er i dag rødlistet som «nær truet».

Sydvaranger Gruve har konsesjon fra NVE til å ta vann her til produksjonen i byen.

Vårflom

Hermansen skriver at det om våren kan oppstå situasjoner der vannstanden i kanalen stiger over det nivået der fuglene har reir og dermed ødelegger hekkesesongen, særlig hvis fuglene etablerer seg før vårflommen når sitt høyeste nivå. Hekking på flåte vil hindre at reirene oversvømmes. En hekkeflåte vil også kunne gi positive naturopplevelser for folk som går tur i området.

Vellykket

Sydvaranger Gruve har søkt om å få sette ut to hekkeflåter på størrelse fire ganger tre meter, og vil evaluere prosjektet hvert år for å se om de virker etter hensikten og om man eventuelt kan forbedre dem.

Et tilsvarende prosjekt ble gjort i Mosvatnet i Stavanger i 2012, og i fjor meldte Naturvernforbundet i Rogaland at et tjuetall par hettemåker hadde etablert seg på holmen og fått unger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no