7. des
ELG: Norges største dyr er ikke noe man ønsker å kjøre på - verken for elgens del eller en selv. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
 
Høstens første elgpåkjørsel - det er nå det skjer, varsler Viltnemda
Lastebil drepte elg i Neiden-området.

Publisert: 07.sep.2018 10:52
Oppdatert: 07.sep.2018 10:52

Aksel Emanuelsen, leder i Viltnemda i Sør-Varanger, forteller at de fikk melding om påkjørselen torsdag kveld.

- Det var høstens første påkjørsel, og det er nå det begynner å skje. Nå må man være forsiktig på veiene fremover, varsler Emanuelsen.

- Mørket begynner å komme, og i regn og tåke kan det være vanskelig å se elgen, som har mørk pels. Man må være spesielt påpasselig i skumringa, for elgen er et skumringsdyr - de beveger seg mest når det mørkner eller lysner, sier han.

Den farligste tida varer til snøen kommer. Da blir det lettere å se elgen på det hvite underlaget, ifølge Emanuelsen. Han forteller også at elgen blir mindre aktiv når snøen blir dypere.

Drept i påkjørsel

Viltnemda får beskjed når en elg blir påkjørt. Det er blant annet så de skal sende et lag ut for å finne elgen og sjekke dens tilstand.

I torsdagens påkjørsel var det ingen personskader, og ingen større skader på lastebilen som traff elgen. Dyret døde imidlertid, og Viltnemdas folk fant den kjapt på siden av veien.

Om dyret overlever selve kollisjonen, kan Viltnemda måtte spore den innover i naturen. Målet er å sørge for at elgen ikke pines av skader etter kollisjonen.

- I fjor var det fire påkjørsler, og vi ble nødt til å avlive to elg. I noen tilfeller er elgen lettere skadd. Vi prøver å følge spor, se om det er blodspor, og vi ser på velferden til dyret. Ofte har det brekt en fot, og da må elgen avlives, forteller Emanuelsen.

Få personskader

Personskader er det heldigvis få av. Elg er store dyr, og det kan fort bli farlig å få den inn igjennom frontruta. 

- For et par-tre år siden var det en bil som ble totalskadd i Svanvik-Strand-området, men den kom ikke igjennom ruta, slår Emanuelsen fast.

Viltnemd-lederen mener det pleier å være rundt fire elgpåkjørsler i året i Sør-Varanger. I fjor var det mye elg langs veiene i Pasvik-området, men der klarte både bilførere og elg å unngå hverandre.

Reinpåkjørsler er ikke noe Viltnemda har så mye med å gjøre. Der er det ofte reineierne som varsles direkte, ifølge Emanuelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no