10. des
VIKTIG: Kommunen tar frafallet i videregående skole alvorlig, og jobber jevnt med å få redusert frafallet. Her er folkehelsekoordinator Kjerstin Møllebakken (til venstre) og rådmann Nina Bordi Øvergaard. (Foto: Siri Seim Sønstelie).
 
Høyere frafall enn landsgjennomsnittet
Til tross for at frafallet i videregående opplæring i Sør-Varanger har gått ned de siste årene, er det fortsatt langt over landsgjennomsnittet.

Publisert: 17.mar.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Frafall i videregående opplæring er et stort problem i Norge. Årsakene til at ungdom faller ut av skolen er ofte sammensatte. De siste årene har ulike tiltak blitt diskutert og en rekke rapporter har blitt laget for å redusere prosenttallene.

I et oversiktsdokument for helsetilstander og påvirkningsfaktorer i kommunen kommer det fram at frafallet i videregående opplæring i Sør-Varanger er på 34 prosent mot 23 prosent på landsbasis. Frafall inkluderer alle dem som har gjennomført VG2 eller gått opp til fagprøve, men som ikke har bestått ett eller flere fag og derfor ikke har oppnådd generell studie- eller yrkeskompetanse innen fem år.

Oversiktsdokumentet er det første av sitt slag i kommunen, og forteller noe om hva kommunen har gjort, hvordan situasjonen er og hvilke utfordringer man står ovenfor.

Trenden snur

Ifølge dokumentet har kommunen siden 2005 opplevd en prosentvis økning av ungdom som faller ut av videregående opplæring.

Men ifølge folkehelsekoordinator, Kjerstin Møllebakken, som også har utarbeidet oversiktsdokumentet, snudde imidlertid trenden i 2010.

- Siden 2010 har det gått ned, med to til tre prosent hvert år. Det er vi glade for. da det viser at noe av det vi gjør er rett, sier Møllebakken.

Hun understreker at det har vært et jevnt frafall spesielt de siste tre årene, og at man håper å bidra ytterligere for at frafallet går ned.

Viktig med grunnskole

Rådmann Nina Bordi Øvergaard mener bakgrunnen for at man nå ser at frafallet de siste årene har gått ned er knyttet til kommunens satsing på grunnleggende ferdigheter i skolen.

- Vi ser at det å styrke grunnskolen er viktig, og at man får de grunnleggende ferdighetene som er nødvendig, sier Bordi Øvergaard og legger til at man gjennom å gi lærere økt kompetanse også har medvirket til en redusering i frafallet.

- Det er viktig å legge til rette for godt samarbeid mellom grunnskolene og videregående skole. Kommunen og fylkeskommunen må skape gode overganger mellom skolene. Samtidig er barnehagene med på å skape grunnlaget for utviklingen videre, sier rådmann Bordi Øvergaard.

- Overgangsperioder er alltid sårbare, og det er viktig at man lager gode overganger. Det er noe kommunen er opptatt av og som man nå har tatt enda mer tak i, skyter Møllebakken inn.

Høy arbeidsledighet

Samtidig som det er høyt frafall i videregående skole, viser oversiktsdokumentet at arbeidsledigheten i aldersgruppen 15-29 år høy. Arbeidsledigheten i kommunen er på 4,1 prosent mot 2,1 prosent på landsbasis for denne aldersgruppen.

Mange av de unge som er arbeidsledige har ifølge dokumentet problemstillinger rundt psykisk helse, rus og mangel på initiativ.

- Arbeidsledighetstallene for kommunene ble naturligvis høye da flere hundre mistet jobben i gruva. Men vi har vært flinke til å ta omstillingen i etterkant, og flere har kommet seg tilbake i jobb. Det har hele tiden gått nedover, sier Møllebakken.

I dokumentet fremgår det at det ifølge NAV Sør-Varanger har vært relativ lav arbeidsledighet over tid, men at unntaket er den nevnte gruppen over. Den store andelen arbeidledige i alderen 19-29 år kan være forenelig med andel av frafall i videregående skole og mangel på lærlingplasser.

Viktig arbeid

Rådmann Nina Bordi Øvergaard sier at det bak oversiktsdokumentet er lagt ned viktig arbeid. Da SVA møter Møllebakken og Bordi Øvergaard ønsker de å snakke om oversiktsdokumentet i sin helhet.

For i tillegg til utfordringene som er nevnt over tar dokumentet for seg flere områder knyttet til oppvekst og helse. Øvergaard understreker også at det er mye bra som skjer i kommunen, deriblant at kommunen nå opplever vekst og optimisme.

- Vi skal etablere nye arbeidsplasser i forbindelse med omstillingsprosessen, og der er det viktig at kommunene er med. Samtidig har Sør-Varanger både bredde og aktivitet i frivillige organisasjoner, lag og foreninger, og vi satser på utdanning ved at det nå blir et sykepleie- og lærerstudier her, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no