9. des
I FARE: Fylkestinget i oktober skal vurdere kutt på to millioner kroner for Pasvik folkehøgskole. Salg av boligmassen vil også bli diskutert.
 
Høyre åpner for å selge folkehøgskolen
Høyre ønsker å vurdere markedsverdien for Pasvik folkehøgskoles bygg for mulig salg. I tillegg vil de også vurdere å trekke seg ut som eier.

Publisert: 18.sep.2013 15:12
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Finnmark fylkeskommune eier Pasvik folkehøgskole og bidrar med et pristilskudd på 3,2 millioner kroner i året. I tillegg får skolen statstilskudd avhengig av antallet elever. De siste årene har dette tilskuddet ligget på 6,5 millioner kroner. Utover dette betaler elevene penger til kost og losji. Skolen får også inntekter ved utleie, leirskole og diverse kurs og arrangement i løpet av året. I år er budsjettet på rundt 17 millioner kroner.

Vurderer salg

Høyres Raymond Robertsen sa på fylkesutvalgsmøtet i Kirkenes tirsdag at det må vurderes om fylkeskommunen skal selge folkehøgskolen. Dagen etter forklarer han hva han mente.
– Vi er i en situasjon hvor fylkeskommunen må spare penger. Da må hver stein snus, også når det gjelder Pasvik folkehøgskole. Det må vurderes og utredes om byggene til folkehøgskolen har en markedsverdi og vurdere å legge dem ut for salg, sier Robertsen.
– Altså legge ned folkehøgskolen eller trekke seg ut som eier?
– Vi er i en prosess hvor vi må spare penger. Dermed kan dette være verd å undersøke. Men ingenting er avklart i forhold til dette, sier Høyre-representant Robertsen i fylkesutvalget- og fylkestinget.
Nå venter politikerne i spenning på behandlingen av fylkets økonomi i fylkestinget i oktober. Det gjør også ledelsen ved Pasvik folkehøgskole. Rektor Ketil Foss har fått med seg hva som ble sagt under fylkesutvalgsmøte.
– Jeg ønsker ikke å ha noen formening om dette. Jeg forholder meg til de vedtak politikerne gjør og sorterer under fylkesrådmannen. Jeg aner ikke markedsverdien og ønsker ikke å ha noen offentlig formening om hva et eventuelt salg av byggene vil ha å si om den framtidige driften av folkehøgskolen, sier Foss.

– Slag i trynet

Styreleder ved Pasvik folkehøgskole, Ap-politikeren Aksel Emanuelsen, mener forslaget fra Høyre er kjempedårlig og kan være ensbetydende med en nedleggelse.
– Jeg forstår at Finnmark fylkeskommune er inne i en vanskelig økonomisk situasjon. Men jeg håper samtidig at fylket som eier forstår den verdien skolen har for hele Finnmark, sier Emanuelsen.
Styrelederen har fått med seg at Finnmark Høyre har hatt oppe saken om inndragelse av fylkeskommunens 3,2 millioner kroner og salg av folkehøgskolens bygg på Svanvik.
– Det er etter vårt syn veldig dårlig politikk. I år er det godt og vel 60 elever som går på skolen. En god del av dem er fra Finnmark og flere av dem på særskilt og tilrettelagte tiltak. Disse tilbudene vil falle bort dersom Høyres forslag går igjennom. Vi hadde styremøte mandag og uttrykte bekymring til det som nå er i ferd med å skje. Men at Høyre kommer med et slikt forslag er et slag i trynet til en skole som i en årrekke har satset på internasjonalt samarbeid mot Russland og for elever som bruker folkehøgskolen til et mellommål for videre utdanning for å få tilbake motivasjonen, sier Emanuelsen.
Han tror imidlertid ikke at Høyre får gjennomslag for forslaget i Fylkestinget.
– Flertallet stemmer dem nok ned, men signalet de kommer med ved å fremme det er ikke bra, sier styreleder Emanuelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no