13. des
USIKKER: Høyres Eilif Johannesen er nå usikker på om Høybukta vest-vedtaket egentlig betyr Høybukta vest. (Arkivfoto: Tor Sandø).
 
Høyre ikke overrasket over at Ap tar æren
- I Høyre er vi ikke overrasket over at den politiske ledelsen helt uberettiget forsøker å ta æren for å ha klart å samle kommunestyret til et enstemmig vedtak om at vår nye stamnetterminal skal lokaliseres til Høybukta vest. Det sier Høyres Eilif Johannesen.

Publisert: 27.feb.2017 21:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Vedtaket om Høybukta vest:

Kommunestyrerepresentanten er heller ikke overrasket over at Høybukta vest ikke betyr Høybukta vest selv om dette nå er vedtatt.

15. februar fattet kommunestyret følgende vedtak; «Sør-Varanger kommune tar til etterretning regjeringens vedtak om å etablere en ny stamnettermnal i Høybukta vest. Vi ønsker å utvikle en stor internasjonal Barentshavn. Den nye stamnetterminalen skal på sikt samle industriell havnevirksomhet i kommunen.

Prosess

Det igangsettes en prosess for å kartlegge private aktørers interesse for å utvikle nytt havneområde i Høybukta vest sammen med Sør-Varanger kommune / Havnevesenet. Planprosess for Høybukta vest igangsettes så raskt som mulig. Det forutsettes at dette skjer gjennom en statlig regulering.»

Vedtaket er identisk med Arbeiderpartiets vedtak på medlemsmøtet 9. januar.

- Klok av erfaring fremmet vi i Høyre et tilleggsforslag om at dette vedtaket måtte skrinlegge alle tidligere vedtak i saken. Flere Ap-representanter, deriblant varaordfører Lena Norum Bergeng, sa fra talerstolen at et slikt tilleggsforslag overhodet ikke var nødvendig å vedta. Høyre måtte da forstå at prinsippet er at et nytt vedtak i en sak erstatter gamle vedtak i samme sak. Høyres velbegrunnede forslag ble derfor på arrogant vis nedstemt av Arbeiderpartiet. Alle skjønner nå agendaen for Ap's stemmegivning, sier Johannesen.

Han sier at det er svært sjelden at ordfører Rune Rafaelsen entrer talerstolen i kommunestyremøtene.

- Men da debatten og avstemningen var ferdig, sa ordføreren følgende fra talerstolen; «Jeg synes det er så flott at vi kan gå ut herfra med en ting for øyet, nemlig Høybukta vest. Det er det som gjelder nå og det er det som er lagt fram... Jeg er veldig stolt over måten som det er jobbet fram på for å få til en politisk enighet, for at vi samlet kan gå inn for Høybukta vest!».

Johannesen sier han forlot kommunestyremøtet i full visshet om at et enstemmig kommunestyrevedtak om Høybukta vest nok ikke betydde Høybukta vest.

- Dagen etter kommunestyremøtet skriver Rafaelsen brev til interesserte havneaktører, hvor han uttrykker; «... jeg er informert om de prosesser administrasjonen har iverksatt for å få nærmere beskrivelse av de tekniske og økonomiske muligheter som de ulike lokaliseringsalternativene medfører. Min vurdering er at dette vil kunne gi saklig og nyttig informasjon for de videre besutningsprosesser».

Alternativer

- Politisk ledelse nevner altså ikke med et eneste ord at et enstemmig kommunestyre dagen før vedtok at det skal etableres stamnett-terminal i Høybukta vest. Istedet bruker politisk ledelse begrepet «de ulike lokaliseringsalternativene». I Sør-Varanger Høyre bryr vi oss ikke om at politisk ledelse i sitt daglige arbeid tilsidesetter enstemmige vedtak fattet av medlemsmøter i Arbeiderpartiet, men at politisk ledelse overhodet ikke respekterer enstemmige kommunestyrevedtak er hårreisende. Dette er rett og slett å vise forakt for kommunestyret og lokaldemokratiet, sier Johannesen.

Han sier at med samtlige Ap-stemmer, inkludert ordførerens stemme, ble Høybukta vest enstemmig utpekt som lokaliteten for kommunens nye stamnetterminal. Dette enstemmige vedtaket skulle kommuniseres til regjeringen for å kunne få en tidligst mulig kølapp i den nye Nasjonale Transportplanen, men Ap skaper nok en gang fullt kaos med sin uansvarlige vingling i saken.

Nå krever Johannesen og Høyre at ordføreren fullt ut respekterer dette kommunestyevedtaket og umiddelbart stopper bruken av hundretusener av fellesskapets penger på et ikke vedtatt arbeid med «de ulike lokaliseringsvedtakene» for stamnetterminal.

- I Høyre vil vi heller bruke disse pengene på å reversere flere av Arbeiderpartiets budsjettvedtak for 2017 som rammer våre svakeste, som for eksempel kutt i helse og omsorg, kutt i rustjenesten og nedleggelse av «Inn på tunet», sier Johannesen.

Terminal

Sør-Varanger kommune har satt 27. februar som frist for alle parter til å komme med et innspill om ny stamnetterminal. Det kommer fram i et brev fra Kirkenes havnevesen 16. februar.

- Vi er nok alle enige i at arbeidet med lokalisering av framtidig stamnetterminal har vært både tidkrevende og komplisert for alle parter. Jeg er informert om de prosesser administrasjonen har iverksatt for å få nærmere beskrivelse av de tekniske og økonomiske muigheter som de ulike lokaliseringsalternativene medfører. Min vurdering er at dette vil kunne gi saklig og nyttig informasjon for de videere beslutningsprosesser. Sør-Varanger kommune har invitert aktuelle aktører til samarbeid om utvikling av ny stamnetterminal. Svarfrist er satt til klokken 12 den 27. februar. Forhåpentligvis går vi nå over i en ny fase hvor alle parter i fellesskap kan fokursere på iverksetting og gjennomføring, heter det i brevet fra ordfører Rune Rafaelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no