10. des
TAR OPP SAKEN: Jorunn Rettedal i Sør-Varanger Høyre har tatt saken opp med kommunen. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Høyre tar opp støysaken
Sør-Varanger Høyre vil gå videre med støyforurensningen fra Sydvaranger Gruve.

Publisert: 21.jun.2014 15:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

- Jeg tok opp saken på Høyres medlemsmøte sist mandag, og har senere fått vite at kommunen har fått klager i saken, sier Jorunn Rettedal.

Rettedal tar opp saken for Sør-Varanger Høyre. Hun bor selv på Prestefjellet og har døgnet rundt nærkontakt med duringen fra Sepverket.

- Det er en psykologisk slitsom lyd, faktisk så forstyrrende at jeg får lyst til å flytte. Ikke fra Sør-Varanger, men til et annet sted i byen. Etter det jeg har klart å finne ut er 50 decibel til sammenligning lik lydnivået i en kinosal før filmen starter. Jeg syns det sier mye.

Ulike reaksjoner

Rettedal sier hun har hørt ulike reaksjoner på duringen. Noen plages av dem, syns søvnen forstyrres og at det ikke er trivelig å sitte ute. Andre hører ikke noenting.

- Og så er det de som syns en må akseptere lyden når det er gruva det er snakk om, eller tror det nytter uansett ikke nytter å gjøre noe.

Nye beregninger

Sydvaranger Gruve mener å ha lokalisert lyden til å komme fra to vifter som ble installert inne på Sepverket i fjor sommer, og er nå i gang med å vurdere hva som kan gjøres med saken for å redusere støyen.

Bedriften har tillatelse til å avgi 50 decibel utendørs støy til omkringliggende boliger mellom 19 og 23 på kvelden, og 45 decibel nattestid.

Et uavhengig konsulentselskap skal i sommer gjøre nye beregninger av utestøyen fra bedriften.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no