17. okt
VANT: Høyres Nils Kristian Winther vant skolevalget ved Kirkenes videregående skole mandag.
 
Høyre valgvinner i skolevalget i Sør-Varanger
Høyre fikk 28 prosent av stemmene til elevene ved Kirkenes videregående skole under skolevalget.

Publisert: 31.aug.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Totalt i Sør-Varanger stemte 347 av 500 elever ved skolevalget, en deltakerprosent på 69,4 prosent.
Skolevalget lokalt ble avholdt mandag for ei uke siden, mens det ble avsluttet for hele landet tirsdag 8. september.

To debatter

Før stemmene ble avgitt var det klart for to skoledebatter i kantinen. Høyres Nils Kristian Winther gjorde en god figur under disse debattene og la her grunnlaget for den gode oppslutningen partiet fikk.
De andre deltakerne var Mina Vassvik (Rødt), Ylva Rohde (SV), Ragnhild H. Kaski (Ap), Martine Henriksen (Sp), Jens Dahle-Granli (V), Håkon Garvo (Krf) og Thomas Børresen (Frp) og med Jan Vidar Dahle som møteleder.
Skoledebattene var gode, men bar av og til preg av politikere som var mer opptatte av å snakke om de andre partiene og ikke om sitt eget partis politikk.
Nils Kristian Winther brukte debatten til å snakke mye om skattelette for å få opp investeringene i bedriftene, få ned CO2-utslippene og ikke minst snakket han om skolepolitikk, som valgfri sidemålsundervisning.

– Hvorfor skal vi ha to norske språk når vi allerede sliter med ett, sa Winther.

Dette gikk rett i hjertene hos mange av elevene.

– Og så trenger man ikke diktanalyse for å bli snekker, sa Frps Thomas Børresen.

Hybler

Et annet hett tema for elevene er mangelen på hybler. Her hadde SV en nyhet.

– Vi er i dialog med turisthotellet i Kirkenes om å få bygge om det gamle turisthotellet i byen til studenthybler, sa Ylva Rohde.
Miljø og dumping av avfall i fjordene var også en het potet under debatten, der de borgerlige ungdomspolitikerne snakket varmt for sjødeponi, mens de på den rødere og grønnere siden heller ønsker deponiene på land.

– Vi har en regjering som ikke satser på Finnmark, sa generalsekretær i AUF, Ragnhild H. Kaski.

Og pådro seg med det vrede fra regjeringens representanter i debatten. Både Høyres og Frps representanter ristet kraftig på hodene.

– Ap har sittet ved makten de siste 50 årene i Finnmark uten å få til noe særlig, sa Winther.
Ap fikk nest flest stemmer (22,7 prosent) under skolevalget. Det aller meste av debatten dreide seg naturlig nok om lokale forhold, men under sluttappellen valgte Kaski å snakke om ting utenfor.

– Vi har nå tolv millioner mennesker på flukt i verden. Syria-krisen er enorm. Vi er et varmt samfunn. Vi ønsker å ta i mot 8000 nye syriske flyktninger, sa Kaski.

Stemte på Ragnhild

Tredjeklassingene Sina Solskinnsbakk Aronsen (18), Karoline Engseth Dahlen (18), Hildur Grann (19) og Kristine Skagen (18) stemte på Ap og Ragnhild H. Kaski under skolevalget. Nå skal de også stemme i det virkelige valget for første gang.

– Man må finne det partiets politikk som ligger nærmest det jeg selv mener. Dette gjelder både miljø, skole, arbeid og videreutdanning, sier Engseth Dahlen.

– Arbeiderpartiets representant greide seg også best under skolevalgdebatten, mener Solskinnsbakk Aronsen.

– Det gjelder å svare så saklig du kan på usaklige spørsmål, sier Grann.

Andreklassingene Aleksander Strømsør (17) og Bendik Solbakken (17), fra henholdsvis Vadsø og Karasjok, stemte begge på Høyre.

– Høyres debattant var best under debatten, derfor stemte jeg på han, sier Strømsør.

Selv om han er under 18 år, så kan han i år være med og stemme ved valget.

– Vadsø er med i en prøveordning for at de under 18 år kan stemme. Men det er ikke sikkert jeg skal gjøre det likevel, sier han.

Gjenspeiler

Og bak i lokalet fant både Høyres Tove Alstadsæter og Arbeiderpartiets Rune Rafalsen grunn til å ta på storsmilet. Det er nemlig en
kjensgjerning at skolevalgene ofte gjenspeiler resultatet i «det ordentlige» valget. For det er resultatet på kvelden 14. september som gjelder til slutt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no