21. okt
MILJØTILTAK: Leder i Sør-Varanger Høyre, Eilif Johannesen, mener kommunen må kunne tilby landstrøm på hurtigrutekaia.
 
Høyre vil bygge landstrøm på kaia
Hurtigruta er ett av skipene som bruker all sin egen energi når den ligger til kai i Kirkenes. – Med landstrøm kan Kirkenes bli best i klassen på miljøvennlige havnefasiliteter, sier Eilif Johannesen (H).

Publisert: 01.feb.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

– Sittende ordfører har gått til valg på at hans parti er garantisten for et grønt skifte i kommunen. Det grønne skiftet består av mye mer enn å kjøpe grønne teposer til ordførerkontoret. Kirkenes havn er et satsingsområde i Sør-Varanger, derfor må kommunen gå i gang å bygge infrastruktur for landstrøm, sier Johannessen.

Mindre utslipp

– Halve hurtigruteflåten skal gjøres klar for landstrøm i løpet av året, og det trenges. Når det er kaldt her i Kirkenes om vinteren, ser man røyken fra hurtigruta ligge over fjorden. Båten må bruke all sin egen energi på oppvarming mens den ligger til kai i flere timer. Hvis den hadde hatt landstrøm, kunne det både vært spart diesel og CO2-utslipp, sier Johannesen.
Han forteller at ti prosent av CO2-utslippene i Norge kommer fra sjøfarten og sju prosent av klimagassutslippene fra sjøfarten skjer mens skipene ligger til kai.
– Hurtigruten har sett at landstrøm er et effektivt tiltak for å få ned både lokal forurensing og globale utslipp, sier han.

Kommunestyret

– Grønn skipsfart er ett av fem prioriterte innsatsområder på klimaområdet til den sittende regjeringen, og det statlige selskapet Enova vil bruke betydelige midler på et grønt skifte i skipsfarten. For å få fart på satsingen på landstrøm vil det komme et eget tilskuddsprogram på dette, sier Johannesen.
Han mener at som endestasjon for Hurtigruten, kan ikke Sør-Varanger kommune være bekjent av å ikke være en av de beste i klassen på miljøvennlige havnefasiliteter.
Derfor vil Høyre fremme en sak om dette i kommunestyret.
– Det grønne skiftet kan ikke bare bli prat, det må gjøres noe konkret, og her har Sør-Varanger mulighet til å gjøre noe som får positive konsekvenser, sier Eilif Johannesen.

– Veldig bra forslag

– Vi synes det er veldig bra at opposisjonen er med og støtter det grønne skiftet, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap).
Han sier at Sør-Varanger har landstrøm på de aller fleste kaiene i Kirkenes bortsett fra hurtigrutekaia.
– Bakgrunnen for det er at ved hurtigrutekaia ligger båten til kai i bare fire timer, mens ved de andre kaiene ligger båtene mye lenger. Det er også en kostnad på rundt to-tre millioner kroner å bygge ut landstrøm. Men vi vil helt klart vurdere om dette er noe vi kan gjennomføre, blant annet med støtte fra Enova. Derfor synes jeg dette var et godt forslag fra Høyre, sier Rafaelsen.
– Forøvrig skal man ikke undervurdere grønn te, den kan gjøre underverker, legger han til med et smil.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no