12. des
SMITTE: Veterinær Terje Høiland ber hundeeiere om å ta kontakt dersom de er usikre om hundene er smittet av Giardia. (Arkivfoto: Martin Gramnæs).
 
Hunde-diaré i Pasvik
Det er registrert diaré blant enkelte sledehunder i Pasvik. Kirkenes dyreklinikk har ennå ikke registrert mange tilfeller.

Publisert: 14.nov.2013 12:35
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Veterinær Terje Høiland har sjekket situasjonen blant sledehunder i Pasvik og det viser seg at noen få hunder har fått positivt utslag på diaré.

- Blant sledehunder er det ikke unormalt med diaré. Giardia, som det er snakk om i dette tilfellet, er sannsynligvis også vanligere på hund enn det man tidligere antok. Hunder kan være det som kalles for symptomfrie smittebærere, det vil si at de kan ha Giardia og være helt friske. Hvis de får symptomer er diaré som kommer og går det vanligste symptomet.

- Ta kontakt

Veterinær Høiland sier at sjansen er større for slik smitte hos aktive trekkhunder enn på familiehunder, siden et stort antall trekkhunder ofte blir trent på det samme løypenettet. Han ber alle hundeeiere som har mistanke om hunden kan ha Giardia om å få undersøkt dette nærmere. For å påvise om hunden har Giardia må det tas avføringsprøver.

- Da er det avføringen som gjelder. Denne hurtigtesten er ikke hundre prosent. For å være sikker må den sendes inn og testes på laboratoriet, sier Høiland.

Fra avføring

- Normalt ikke. Hunder som får påvist Giardia blir behandlet med parasittmiddel i 5 dager, og denne behandlingen bør gjentas etter 1-2 uker, sier Høiland.

Giardia smitter fra avføring til munn. I tillegg til parasittmiddel som behandling for smittede dyr, så er det viktig å gjøre hygieniske tiltak for å forebygge smitte.

Årlig meldes det om mellom 300 og 500 smittetilfeller av Giardia i Norge.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no