11. des
HUNDEREDNING: Kai Arne Berg var med på å få de mange hundene unna huset som det brant i.
 
Hundene måtte evakueres
Nabo Kai Arne Berg passet på et titalls hunder mens slukningen pågikk. Brannen på Øverli gård endte med at en beboer måtte på sykehus med brannskader, og drøssevis med hunder måtte evakueres.

Publisert: 06.apr.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Ivar Øverli hørte singlingen fra et vindu som ble blåst ut, og måtte gi opp med egne forsøk på brannslukning da det tirsdag morgen begynte det å brenne i ett av bolighusene på Øverli går. Politi, brannvesen og ambulanse rykket ut.

En mannlig beboer i huset fikk brannskader og ble fraktet til sykehuset. Der ble det konstatert at mannen var moderat skadd, men stabil. Han var forventet videresendt til Haukeland sykehus i løpet av onsdagen.

Øverli selv så at mannen var forbrent, og håper på det beste.

Gårdseieren forteller at huset er ett som leies ut. Han bor ikke selv der, men i et annet hus i nærheten.

– Jeg hørte singling fra et vindu, og trodde det var noe som skjedde i hundegården, da de begynte å bjeffe. Men det var et vindu som kom ut. Det har visst vært en brå start på det hele, sier han.

Øverli vet ikke hvordan brannen startet, men vet at beboerne spiste frokost da det skjedde.

– Jeg prøvde selv å skumlegge noe av brannen, forteller han. Men det nyttet ikke. Han syntest det så ut til å brenne inne i etasjeskilleren, og ble nødt til å vente på brannvesenet.

– Jeg fikk berget ut det som var av klær i gangene, sier han.

– Sjelden redning

Brannvesenet fikk kontroll på brannen før den hadde nådd utsiden av huset, og det ble ikke spredning til noen andre deler av gården.
Fagleder på stedet, Oddvar Blix, var en av de første som kom til brannen. Han forteller at mesteparten av brannen var i andre etasje.
– Vi slukket noe i første etasje med pulver, og brukte vann i andre etasje og opp langs pipa, sier han.

Blix mener det var heldige omstendigheter som gjorde at brannvesenet klarte å stoppe brannen i tide.

– Det er sjelden vi får reddet et hus som er så langt ute i kommunen, da vi må bruke tid på å kjøre hit. Brannen har nok manglet oksygen, mener han.

Hundeflytting

Kai Arne Berg sto på siden og passet på et titalls fastbundne hunder mens slukningen pågikk. Han og samboeren Elisabeth Larsen er nabo til brannstedet, og de hadde blitt vinket inn idet de var på tur til jobb.
Helt inntil huset er det nemlig en hundegård, og hundene måtte ut derfra i tilfelle røykos og overtenning. Begge samboerne trådde til.

– Vi var litt skeptiske til å flytte dem forbi huset på grunn av et eksplodert vindu og en strømledning som var der, men det gikk greit, sier Berg.

– Vi måtte sette hvalper igjen da de ikke hadde bånd, men de var såpass langt fra huset at det gikk bra, legger han til.
Heldigvis kom huset aldri til et punkt der hundegården var berørt av flammene. De to får likevel ros av fagleder Blix for arbeidet.

Rolige hunder

Hundene selv så ut til å takle evakueringen bra. De slappet av i april-sola, og det eneste trøbbelet var unghunder som skulle tøffe seg i flokken.
Gårdsbygget til Øverli var ikke truet av brannen. Det var lite vind i området, og det var en dugelig gårdsplass imellom det brennende huset og gårdsbygget. Dermed fikk dyrene der inne stå i fred, selv om de måtte vente litt på morgenstellet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no