7. des
MANGE TIL STEDE: Over 200 var på markeringen.
 
Hundrevis støttet opp om Gaza
Oppfordret til boikott og barnestøtte på markering i sentrum. Og i Kirkenes sitter minst én og bekymrer seg for familien.

Publisert: 23.jul.2014 18:55
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

- Vi kan ikke sitte stille og se på det som skjer uten å gjøre noe, sa Guro Brandshaug til SVA mandag. Det ble til en folkemarkering mot krigshandlingene som skjer på Gaza-stripen i disse dagene.

Onsdag ble slike markeringer holdt over hele landet, og i Kirkenes trakk markeringen over 200 personer.

For barna

Markeringen ble avsluttet med musikk av Anne Lise Sneve Mortensen, Yngve Grønvik og Odne Stunes, som fikk demonstrantene med på «Barn av regnbuen». For barna var absolutt i fokus for både talerne og en del av de som ellers stilte opp.

- Tenk hvor godt vi har det i Norge, der ungene kan gå ut til fjells og i byen uten å bekymre seg. Og tenk på hvor fælt barna i Gaza har det. Jeg får vondt i hjertet, sier Hege Isaksen til SVA.

Talerne viste til store dødstall blant barn og familier på Gaza.

- Barna har ingen sted å flykte og gjemme seg. Ingen kan rettferdiggjøre det som skjer, sa Guro Brandshaug da hun åpnet markeringen på torget.

Familie på Gaza

Blant de som hadde merket konflikten direkte, var Ayman Almassri. Han har familie på Gaza, og broren hans har blitt skadet i Israels militæraksjoner. Det er stressfullt og vanskelig for Almassri å følge med på det fra Norge.

- Jeg ringer hele tida for å sjekke, men får ikke bestandig tak i dem. Men hva skal man gjøre, sier han.

- Israelerne dreper sivile, barn og gamle. Folk har ikke strøm eller vann. De trenger frihet. Om noen kommer inn i huset ditt og kaster deg ut, og sier at du så må respektere ham, hva gjør du? Hvem gjør sånt, spør Almassri.

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) viste til den langvarige effekten.

- Jeg var selv på Gaza i 2005. Der møtte jeg sterkt traumatiserte barn, og jeg hadde inntrykk av at bombeflyene alltid var nær. De barna jeg traff er nok veldig sinte ungdommer i dag, om de er i live, sa hun.

Boikott

Det var ingen pro-israelere som stilte på talerstolen i denne markeringen. Talerne talte for Palestina, mot Israel.

- Det er på tide å bli sint, og rope stopp. Det naturlige svaret er en internasjonal boikott av israelsk handel, sa Bergstø.
Torbjørn Brox-Weber oppfordret også til boikott da han sto på talerstolen.

- Israel fortsetter bare takket være støtten fra det internasjonale samfunnet, sa han.

Mange til stede

Arrangørene var veldig godt fornøyde med oppmøtet, og talte rundt 250 voksne. En av de 250 heter Dagfinn Martinussen, og han liker at det er såpass engasjement i Sør-Varanger.

- Denne saken har jeg interessert meg for sikkert siden før jeg ble 20 år. Nå er jeg 60 år, og det har ikke blitt noe bedre på den tiden, sier han.

Medarrangør Guro Brandshaug ser ikke bort fra at de vil stikke seg frem igjen om det skulle bli nødvendig i fremtiden.

- Vi jåper jo virkelig at dette stopper. Men hvis ikke, skal ikke vi være stille, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no