16. nov
I GANG I 2016: Fylkeskommunen har startet anbudsrunde på hurtigbåtrute mellom Vadsø og Kirkenes.
 
Hurtigbåt over fjorden i 2016
Fylkeskommunen ser for seg elleve avganger i uka mellom Vadsø og Kirkenes.

Publisert: 09.jul.2013 10:05
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Etter mange år med tanker om hurtigbåtforbindelse over fjorden, ser det nå ut til at det blir en realitet. Politisk styringsgruppe for samferdsel i Finnmark fylkeskommune har vedtatt å sette opp hurtigbåtrute mellom Vadsø og Kirkenes. Ruta er med på et samlet anbud for hurtigbåttrafikk i Finnmark, som er lagt ut på anbudsdatabasen Doffin. Meningen er at ruta skal starte opp 1. januar 2016, forteller Lars Engerengen, rådgiver for kollektivtrafikk i fylkeskommunen.
– Ifølge en undersøkelse som ble gjort i vinter, er det rundt 120 personer som reiser mellom Sør-Varanger og kommunene Tana, Nesseby, Vadsø og Vardø hver dag. Dette er grunnlaget for at vi mener det er behov for en rute, sier Engerengen.

Jobb og skole

Slik hurtigbåtruta er satt opp nå, vil den gå to ganger daglig hver vei mellom Vadsø og Kirkenes på hverdager, og én gang hver vei på søndager. Båten går ikke på lørdager, da det er beregnet å være for få passasjerer på den dagen.
Mandag, onsdag, fredag og søndag vil hurtigbåten også gå innom Bugøynes, men da bare på den første ruta til Kirkenes og den siste fra Kirkenes. Det legger 5-10 minutter på reisetiden hver vei.
Målgruppen er både arbeidere, skoleelever og pasienter: Rutene legges opp slik at det skal være mulig å pendle til og fra jobb og skole med hurtigbåten.
Hurtigbåten vil være stasjonert i Vadsø, siden en av hovedmålgruppene er pasienter som reiser til sykehuset i Kirkenes.

45 minutter

Hurtigbåten blir altså langt raskere enn bilkjøring om man skal dra mellom Vadsø og Kirkenes. Engerengen regner med at en vanlig tur over fjorden vil ta omtrent 45 minutter, mens rutetabellen har regnet 50 minutter fra avgang til landing når båten ikke drar innom Bugøynes. Det skal være nok plass på båten også: Minimumskravet er 145 seter.
Engerengen tror ikke det vil være et problem å få i gang ruta.
– I utgangspunktet har allerede sju rederier meldt interesse. Det blir nok bra konkurranse til anbudsfristen 1. november, mener han.

Kan kuttes

Det kan fremdeles være et lite skjær i sjøen. Om hele hurtigbåttilbudet blir for dyrt for fylkeskommunen slik det står nå, kan en av de nye hurtigbåtrutene måtte kuttes fra anbudet. Det forteller Per Bjørn Holm-Varsi, samferdselssjef i fylkeskommunen. Den andre nye hurtigbåtruta som er lagt ut på anbud er mellom Alta og Hammerfest.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no