7. des
TROLLFJORD: Dette skipet står for ryddinga i Kirkenes, mens andre skip stiller opp andre steder.
 
Hurtigruten rydder i Kirkenes-havna
Tirsdag drar både mannskap - og kanskje også cruiseturister ut på strandrydding landet rundt. Søppelet skal bli til kunst.

Publisert: 15.sep.2017 15:45
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

- Gigantaksjonen skjer i regi av Hurtigruten Foundation, og strekker seg fra Urke og Hjørundfjorden i sør til Kirkenes i nord. Over tusen personer – både gjester og mannskap fra Hurtigrutens skip – skal på en eller annen måte delta i dugnaden, skriver Hurtigruten i en pressemelding.

- Plastforurensing er en av de alvorligste truslene mot verdenshavet. Vi i Hurtigruten vil gjøre alt vi kan for å bevare havene for fremtidige generasjoner. Strandryddedagen er et lite, men viktig, skritt i riktig retning, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Hurtigruten viser til at det kan være mer plastsøppel enn fisk i havet innen 2050. Det er bakgrunnen for prosjektet, ifølge meldingen.

Kunstprosjekt

Søppelet som blir samlet inn på strandryddedagen blir tatt med om bord i hvert enkelt skip, og fraktet til Svolvær i Lofoten. Hurtigruten og kunstneren Lise Wulff har fått støtte fra Miljødirektoratet til et svært spesielt prosjekt i Svolvær, der søppelet som blir samlet inn under dugnaden skal bli til en kunstinstallasjon, ifølge selskapet.

- Etter hvert som hurtigruteskipene som var med på dugnaden ankommer Svolvær i løpet av de neste to ukene, vil en tom fiskehjell gradvis bli fylt med plast og annet marint søppel samlet inn av Hurtigrutens gjester og mannskap. Det er et sterkt og tydelig symbol på hvordan plast fyller opp havene på bekostning av fisken, sier Skjeldam.

Søppelet blir levert til gjenvinning når installasjonen tas ned.

MS Trollfjord

Det er turister og mannskap på MS Trollfjord som skal bli med på ryddingen på tirsdag. Samtidig foregår det rydding på flere andre havner rundt om i landet, fra hver enkelt hurtigruteskip.

MS Trollfjord er i Kirkenes fra klokken 9 på morgenen til klokken halv ett på formiddagen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no