6. des
NORDLIG OPPLEVELSE: Alexander Johansson og Artig skal ha med seg turistene i fjæra ved Langfjorden. (Alle Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Huskyen Artig trimmer turistene
Ikke å ri på en kamel eller elefant, men å gå en tur i arktisk natur med en husky.

Publisert: 07.jun.2015 09:58
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

- Han heter Artig, men det blir så vanskelig å forklare det ordet på engelsk, at da blir han hetende Arctic, ler Alexander Johansson, hundeansvarlig hos Kirkenes Snow Hotel i Sandnesdalen.

Midt i et intenst lydbilde av ivrige, bjeffende hunder hungrige etter oppmerksomhet velges Artig ut for å være med på bildet som skal illustrere artikkelen om snøhotellets nye tilbud: «Hiking with huskies».

Helt i begynnelsen av denne måneden får turistene mulighet til å hive seg av hurtigruta nede i byen og dra opp til idyllen i Sandnesdalen for å ta seg en tur i fjellene med en polarhund som følge.

- Når en vet at det for mange er et høydepunkt bare å se et reinsdyr, så har jeg tro på at dette slår an, sier Alexander og forteller at de har forsøkt å tenkt seg hva en sommerturist kan ha lyst til å oppleve.

Fyre bål

Hver og en får et magebånd på seg og en hund med seg. Så er det å gå en fire kilometers løype opp i høyden bak hotellet og ned til Langfjord-fjæra. Med i opplevelsen er båling med grilling av reinsdyrpølse, og også informasjon om naturen i området.

- En ganske tøff tur, så da må en var litt sprek for å være med. Vi har også et annet alternativ for dem som er eldre eller med ta det med ro. Da går vi ned mot fjorden, fyrer bål og tar med oss valpene, forklarer hundesjefen.

Et lignende tilbud har vært en suksess i Tromsø.

- Det tar tid å etablere tilbud, men jeg har tro på at om to til tre år, så får vi ti til 20 turister hver dag.

- Hvorfor tar det så lang tid?

- Det skal inn i alle brosjyrer, og så gjelder det at tilbudet fester seg og selvsagt aller helst at det blir et must. At det blir sånn: Have you been hiking with huskies? En opplevelse turistene bare må ha med seg!

Så når en rusler seg en tur i finnmarksnaturen og har med seg en firbeint venn, så kan det være litt artig å tenke på hvordan opplevelsen ses på fra utsiden, som en eksotisk og eksklusiv opplevelse.

- Bli med og gå i fjellet i Kirkenes med din egen husky! Forvent deg en utrolig utsikt over fjellene i området og av Langfjorden. Som følge har du med deg en vennlig og trofast husky bundet fast rundt midjen din, som hurtigruta forklarer det til sine reisende om opplevelsen som koster 80 pund, rundt 900 kroner.

Feste seg

Kirkenes Snow Hotel har nå mer enn 200 hunder, flesteparten av dem drar på sommerferie til Pasvik, mens et 40-talls blir igjen i Sandnesdalen.

- Vanligvis er vi i Pasvik og bare koser oss. Trener og har ferie. Men hundene skal ha mat likevel, og de er vant til å ha det veldig sosialt med masse av folk som kommer og koser med dem, så det er bare fint for dem å ha en sånn aktivitet på sommeren.

Hundetilbudet slått gått an, og da aller mest de korte turene.

75 prosent av turistene tar de korte turene, rundt seks kilometer.

For et par år siden startet tilbudet om å bli hentet av hundespann på flyplassen, og også bli kjørt til flyplassen med hunder.

Tilbudte begynner å feste seg.

- Vi har hatt åtte til ti turer i år, og jeg tror at vi neste år får to til tre per uke.

Det tar tid å få tilbudene til å etablere seg, så en må være tålmodig. Hundedelen av hotellet sysselsetter nå på våren fire personer.

- I sommer seks til syv personer, med både campen i Pasvik og her. Om vinteren er vi minst dobbelt så mange.

Selv kom smålendingen til Sør-Varanger for fem år siden. Svensken hadde da planer om å bli et år. Men han har blitt, og har også kjøpt seg hus.

- Da jeg kom visste jeg nesten ikke noe om hunder. Jeg visste at en dachs er en sånn der ganske lang hund og at mallamutene er lodne. Det var på det nivået!

Fra å være helt uten erfaring har Johansson jobbet seg opp til deltakelse i Finnmarksløpet, og også plassert seg bra.

- Jo, jeg har fått god erfaring her. Jeg har jo vært med fra gamle Gabba og fått være med på utviklingen av tilbudene. Flere av oss er med og kjører løp. Jeg har selv planer for neste vinter, kanskje blir det 500-kilometeren i Finnmarksløpet, forteller han.

Alexander mener det på sikt kan være marked for lengre turer, både på ski og på truger. For eksempel kombinert med isfiske.

- Jeg tror mulighetene er uendelige, om en bare tør satse litt. En må være litt gal, og det er nok av folk i denne bedriften som er nettopp galne. Det er positivt ment altså, ler han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no