21. okt
TRUSSEL: Fylkesordfører Runar Sjåstad på minnemarkeringen for frigjøringen i Murmansk. Han tror ikke trusselbildet har endret seg med russisk opprustning i nord. (Foto: Markus Karlsen)
 
Hva slags planer har Forsvaret i Finnmark?
Hva går Forsvarets planer for å styrke aktiviteten i fylket ut på? Det vil fylkesordfører Runar Sjåstad gjerne vite mer om, og har bedt om et møte med Forsvarministeren.

Publisert: 13.mai.2015 10:23
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Bakgrunnen for ønsket om et møte med Ine Eriksen Søreide (H) er å få informasjon om Forsvarets planer for å styrke aktiviteten i fylket, få en gjennomgang av konkrete forslag til tiltak i Finnmark som er beskrevet i rapporten «Et felles løft» og diskutere betydningen av et godt bilateralt samarbeid, samtidig som Forsvaret øker aktiviteten i Finnmark.

Ekspertgruppe

Ukraina-krisen gjorde at Forsvarsdepartementet nedsatte en ekspertgruppe som skulle «drøfte Forsvarets forutsetninger for å kunne løse sine mest krevende utfordringer knyttet til sikkerhetspolitisk krise og krig.» Ekspertgruppen ser på Russland som den viktigste delen av det de kaller det nye trussel- og risikobildet, og som den sentrale faktoren i norsk forsvarplanlegging.

Nødvendig

- Samtidig som ekspertgruppen peker på Russland som en stor del av trusselbildet, synes jeg sammensetningen av ekspertgruppen er spennende. Og jeg synes de peker på mye som er rett, blant annet at trusselbildet har endret seg, og at man ikke trenger å være i fysisk nærhet for å utgjøre en trussel. Og de sier også at det er viktig å bevare et godt naboforhold til Russland. Uavhengig av Ukraina-krisen synes jeg også vi trengte en gjennomgang av Forsvaret i Finnmark, etter lang tid med nedbygging, sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

Dialog

Han mener Forsvaret har en viktig rolle i Finnmark, blant annet for å markere tilstedeværelse og suverenitet.

- Når vi ser tilbake på flere hundre år med naboskap, så har det har vært noen år hvor forholdet har vært skikkelig dårlig, men vi har kommet gjennom det før, og det tror jeg vi skal klare igjen. Jeg synes ikke trusselbildet har endret seg på grunn av russisk opprustning. Det er på grunn av situasjonen i Ukraina. Det kalde forholdet vi har til Russland nå er politisk skapt, og det kan bare løses med dialog, sier han.

Sjåstad vil gjerne vite hvordan Forsvaret konkret vil følge opp rapporten, og hvordan de mener det sivile samfunn kan bidra.

Allierte

Ekspertgruppen konkluderer med at et nytt trussel- og risikobilde krever markante tiltak for å styrke forsvaret av Norge. Oppgaven er krevende, men håndterbar: Forsvaret, storsamfunnet og våre allierte må gå sammen om et felles løft og skape en ny normalsituasjon, heter det i rapporten.

Blant utfordringene som nevnes i tillegg til Russland, er både det nye tyngdepunktet Asia-Stillehavet, USA som blir mindre opptatt av Europa, terrorisme, cyberangrep og langtrekkende missiler.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no