19. okt
Brit I. Sundquist Hansen sørger for å fylle opp med passbilder.
 
Hva som skjuler seg bak døra i Hus nr. 28
Nabobyen Nikel har ingen problemer med å tilby passfotografering i ekspressfart.

Publisert: 08.feb.2014 16:52
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

- Det her er jo et helt supert, det er jo blitt vanskelig å få tatt passbilder i Kirkenes, sier Svein Helge Orheim og Brit I. Sundquist Hansen.
De har vært på fredagens grenseboerseminar i Nikel. Nå står de sammen med en større gjeng grenseboere i hus nummer 28 i Nikel og venter på å bli fotografert. På veggen ved siden av dem henger eksempler på passbilder tatt i atelietet. Her er skole-elever og soldater. To passbilder 100 rubler, fire bilder 150 rubler (26 kroner), for ekspressbilder levert på ti minutter.

Her er en hyggelig fotograf som gjør seg flid med resultatet, og her er en fantastisk original russisk estetikk i fotoatelierets interiør. Bare det er verdt turen, og her er mange som inspireres til tanken om å dra tilbake og ta familiebilder på nabofolkets vis.

Kommer det mange norske kunder hit?

- Nei, du er den første norske her, sier Sergeij Berjosa om pionervirksomheten og gir beskjed om å vende ansiktet lett mot høyre og så frem med det riktige og litt avmålte smilet til de offentlige dokumentene.
Så er det å ta i bruk linjalen inne ved datamaskinen for å sikre at bildene har akkurat riktige mål til formålet sitt. Her er det tydeligvis ingenting som levnes til tilfeldighetene.

Mange byer mister flere og flere av sine spesialbutikker, men nabobyen Nikel har fremdeles mange små etablissementer med spesialfunksjoner. Noe å tenke på når tilbud forsvinner på hjemmebane.
I Kirkenes der det en stund tilløp til panikk ved tanken på at den grenseløse og internasjonale byen ikke lenger kunne tilby passfotografering. Forøvrig er det også kommet frem at Pasvik Turist tar bilder for sine kunder, og at Tourist Shop er også i gang.
Å dra til Nikel for å ta bilder til grenseboerbevis er jo ikke mulig, siden en jo først trenger bilder til selve grenseboerbeviset.
Men her er nok et bevis på at det skjuler seg mange nyttige tilbud bak de lukkede dører.

Les om fredagens grenseseminar i Nikel, og om den aller første samarbeidsavtalen mellom Sør-Varanger og Petsjenga, i tirsdagens papirutgave av Sør-Varanger Avis

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no