21. nov
SJELDEN GJEST: Hvalrossen storkoste seg ved Reinøya.
 
Hvalross på gjestevisitt
Et dyr, større enn en sel og det har tenner. Det ligger ved Reinøya.

Publisert: 20.mar.2013 13:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Slik beskrev Hanne Ulvang i Renøysund det hun observerte i kikkerten fra stuevinduet sitt tirsdag morgen. På telefonen hadde hun Helge Stærk.

- Det er en hvalross, sa jeg og heiv meg i bilen, forteller Stærk om den sterke og heller uvanlige naturopplevelsen som fulgte.

Først tok han seg en tur i fjæra for å se nærmere på dyret gjennom telelinse. Dette viste seg å være for langt unna for å få gode bilder av dyret. Men fra trappa til familien Ulvang/Mortensen fikk han tatt de første bildene. På dette tidspunktet lå isflaket med hvalrossen nesten inntil nordøstspissen av Reinøya, slik at man fra land kunne observere synet til venstre for øya. Etterhvert drev flaket mot sørenden av øya.

Sjelden gjest

- Jeg har aldri sett hvalross i Bøkfjorden, men for endel år siden var det et eksemplar i Bugøyfjord. Det er altså ikke ofte vi har hvalrossen på besøk i våre farvann, forteller den ivrige naturobservatøren fra Ropelv. Han har i ettertid også fått høre om en hvalrossobservasjon ved Reinøya for snart 100 år siden, i 1915. Det var Unni Sildnes sin mormor som så dyret dengang og har fortalt familien om det.
- Hun var sju år og på tur fra Ropelv i båt. De rodde melk over til Kirkenes da de fikk se hvalrossen i fjorden, bekrefter Sildnes.

Hvalrossen holder seg helst i de nordlige farvann rundt Svalbard og nordover, men streifdyr kan havne omtrent hvor som helst langs nord-norgekysten. I Troms er den langt vanligere å se enn her hos oss. Sannsynligvis på grunn av havstrømmene.

Helge Stærk forteller at det er mye sel i fjordene nå, men det er neppe derfor hvalrossen har tatt svømmeturen hit. De tar sel, men det er ikke det den spiser mest. Den spiser helst muslinger, snegler og skjell, og forskerne mener den bruker «huggtennene» til å grave og skrape etter maten på sjøbunnen.

- Jeg har ikke noe forskningsmessig belegg for det, men jeg tror hvalrossen gjerne spiser kongekrabbe, og da har den god mattilgang mens den er her, sier han.

Med losbåten

Helge Stærk ønsket seg inderlig ut på fjorden for å se enda nærmere på dyret. Losbåten skulle ut fordi girsystemet skulle testes, og han fikk være med. De la selvsagt turen til Reinøya. Og der lå hvalrossen på isflaket sitt og koste seg i det fine marsværet.

- Den snøfta litt da vi etter dens mening kom nært nok. Et artig syn på rimelig nært hold, fastslår Stærk, som også fikk tatt nærbilder så det holdt.

Onsdag var det så mye is i området helt til Kjelmøya at Stærk ikke vet om dyret fortsatt er ved Reinøya eller et annet sted i Bøkfjorden. Hans teori er at dyret blir her noen dager for å slappe av etter sin lange svømmetur. Og så snart anledningen og isforholdene tillater, håper han å komme seg ut igjen for å se etter hvalrossen.

- Man må jo holde øye med utviklinga, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no