16. okt
 
Hvem blir den neste som bor her?
Verksdirektører har bodd her, og kong Olav har overnattet. Norsk-russiske avtaler har blitt undertegnet, og gourmetmat har blitt spist. Nå har det stått tomt i flere år, men nå kan det skje noe igjen. Barlindhaug Eiendom vil ha nytt møte med kommunen.

Publisert: 27.aug.2018 11:42
Oppdatert: 31.aug.2018 14:14

Det var arkitekt Helge Thams i Oslo som tegnet funkisboligen til verksdirektør Hans Lund Andersen.

Thams var kjent i Finnmark. Han hadde ansvaret for gjenoppbygging av statens fjellstuer og hoteller i Finnmark etter krigen, men tegnet også mange villaer, større boligbygg, idrettsanlegg og hoteller.

Direktørboligen i Kirkenes stod ferdig i 1963.

Direktører

Etter Lund Andersen bodde verksdirektørene Vidar Lindboe Hansen, Robert Hermansen, Brynjulf Sesseng, Ingvald Ohm, Ottar Brekke og Knut Hübert i tur og orden i boligen.

Brekke ble den første administrerende direktøren etter at administrasjonen ble flyttet fra Oslo til Kirkenes i 1982. Siden huset boligen Oddmund Husum, Tharald Husaas og Øystein Berntzen før Thorstein Abrahamsen ble den siste direktøren som bodde i huset fram til 2001.

VIsning

Da SVA var på visning i 2001 var det et sjeldent besøk innefor fasaden bak lerketrærne, som var det folk flest da kjente til. Alt i huset, ned til minste detalj, er arkitekttegnet.

Det er stavparkett på gulvet i hele huset, unntatt i hallen, der det er altaskifer på gulvet. Peisen er av tegl- og kleberstein, tak og listverk er av lys eik. Det er garderobe med herre- og dametoalett og fra spisestuen er det en hel vegg med vindu med utsikt mot fjorden.

Huset bugner av forseggjorte detaljer og gode materialvalg. Det har også gjesterom med eget bad, tre soverom uten og «kongerommet». Allerede da så man for seg at det kunne brukes som hotell.

Hotell

Da Direktørboligen med sin åtte mål store tomt ble lagt ut for salg i 2001 var det mange interesserte. Taksten var forsiktig satt til 3,5 millioner kroner, en sum som kanskje synes latterlig i dag.

Direktørboligen AS ble etablert da lokale folk kjøpte bygget i 2002. Styret bestod av Herbert Randal, Hilde Gade og Kåre Tannvik. De etablerte restaurant og hotell i Direktørboligen AS og drev det fram til 2006. Da hadde de etablert en merkevare som var blitt kjent og drev med overskudd, men syntes selv det var vanskelig å drive bedriften når de bodde på forskjellige kanter av landet. Salgstaksten var da 6,5 millioner kroner.

Boligområde

Barlindhaug eiendom kjøpte bygget i 2006 for seks millioner kroner og la samtidig fram planene om å omregulere området helt bort til Grenselandmuseet til boligbebyggelse.

Det skapte reaksjoner. Barlindhaug ville nemlig bygge boligblokker og den høyeste på fire og fem etasjer. Naboene protesterte, dette ville skygge for sola. Barlindhaug fikk ikke medhold hos kommunen i første omgang, men etter flere runder med nedskalering og endringer ble til slutt rådmannens innstilling positiv.

Men i Utvalg for plan og samferdsel ble likevel det siste forslaget nedstemt. Blokka nærmest byen hadde ikke blitt fjernet, slik politikerne ønsket. Dermed la Barlindhaug prosjektet på is inntil videre.

Nytt forsøk

Inntil videre betyr kanskje høsten 2018, for John Arne Worum, prosjektleder for direktørboligområdet i Barlindhaug, sier at det er planlagt et møte med Sør-Varanger kommune nå i september og at de ikke har gitt opp planene.

– Vi har tatt initiativ til et møte med planmyndighetene igjen, hvordan kan vi få til en omforent regulering av direktørboligområdet for å kunne levere attraktive leiligheter i Kirkenes, skriver han i en epost til SVA.

Slik prosjektet ser ut i dag er det lagt opp til 90 blokkleiligheter og 15 rekkehus.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no