12. des
LAKSEFESTIVALEN: Blir det laks i år? Kristine Jerijærvi tok pause fra husoppussing i fjor for å prøve lykken med fluestanga. Årets festival går på lørdag.
 
Hvem får den største laksen?
Lørdag er det den årlige laksefestivalen i Neiden, og det skal kjempes om å få den største laksen. Men det skal også spises laks, og får man ikke i elva, kan man vinne.

Publisert: 01.jul.2016 13:04
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

Dette er årets store arrangement i Neiden, og omtrent alle i bygda er i sving på et eller annet vis når helselaget og fiskefellesskapet drar Laksefestivalen i gang. Leder i Nasjonalforeningen Neiden Helselag, May-Torill Karikoski forteller at de både skal lage og servere den tradisjonelle Neiden-laksesuppa, folk skal få steke sitt eget brød, og de skal arrangere turmarsj.

God suppe

- Dette har blitt større og større for hvert år, det er virkelig kjempeartig. Derfor har vi mye på gang. Vi har quiz ute i turløypa og der blir de tre beste premiert. Det blir også veiledning i bruk av staver for de som ønsker det, forteller hun.

Det er jo laks det hele handler om, derfor har helselaget sørget for at alle skal få, også de som eventuelt har uflaks i elva, eller de som ikke fisker.

- Vi har mange flinke folk i sving som ordner, steller og hjelper til. Noen av dem står opp tidlig om morgenen og koker laksesuppe i flere timer for at det skal bli nok til alle. Det er den tradisjonelle Neiden-laksesuppa, den er nydelig, sier hun.

- Vi er evig takknemlig for alle som hjelper til, uten dem hadde det ikke blitt festival, legger hun til.

Aktiviteter

- Vi lager også masse pinnebrøddeig og var så heldige at vi fikk ungene på friluftskolen til å spikke masse pinner. Pinnebrød på bålet er både godt og morsomt å lage. Og så kommer Johan Beddari og spiller trekkspill for oss, det blir fint. Vi har også konvoluttlotteri, og der kan man vinne laks, og på Fjellstua arrangerer Torill Sivertsen marked med salgsboder, dit må man også ta seg en tur, og på kvelden blir det dans og pub på Neidenkroa, sier Karikoski.

Hun sier Fiskefellesskapet har vært en god samarbeidspartner i alle år og gleder seg til helga.

- Det blir en fin festival med nok å ta seg til, men jeg har et lite hjertesukk, og det er ønske om at flere blir medlem i helselaget, vi som har holdt på i mange år blir ikke yngre, sier hun.

Tre soner

Men hvor skal man fiske for å få den største laksen? Fluesonen har 22 plasser som alle påmeldte må dele på. Strandsonen, fra kapellet til Korbineset, har litt bedre plass og båtsonen, fra Korbineset til Arvolaneset, blir nok aldri full av båter.

- De største i år er tatt i strandsonen, forteller Rolf Arvola, som administrerer selve fiskekonkurransen.

- Der er det tatt stor laks på 18,3 og 17,3 kilo i år. Ellers er det nok mest av den mellomlaksen på 5-6 kilo, sier han.

Han forteller at vannstanden er litt høy, men det gjør at fluesonen blir veldig attraktiv, mulighetene for å få fisk blir bedre.

- Ikke stress

Påmelding til strandsonen og båtsonen kan man gjøre på stedet, men fluesonen har påmelding torsdag og fredag.

- Fordi vi bare har 22 plasser i fluesonen har vi trekking av plasser og startnummer, og det får folk vite allerede på fredag. Da får de god tid til å forberede seg, se på plassen og elva og finne ut hva slags flue de skal bruke. Da blir det ikke noe stress på lørdag når de skal ut å fiske, forteller han.

Arvola tror det kommer mange folk og håper på godt fiskevær. Han legger til at det vil være elvevakter hele veien som ror folk over elva, stiller med fiskekasser og hjelper til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no