9. des
UFERDIG: Veien har blitt utvidet med et halvt kjørefelt, men lange strekninger er utvidelsen helt ufarbar. Der har det ikke blitt lagt toppdekke på pukken. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Hvem har ansvaret for veien?
Det spørsmålet har brakt FeFo, kommunen og berørte parter til to rettsmøter i år, men spørsmålet stilles også av hytteeiere etter gravearbeidet i sommer.

Publisert: 08.sep.2015 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Hytteeieren vil ikke stå fram i media, men stiller spørsmål ved om Forsvaret nå er ferdig med veien og om hvem som har gitt tillatelse til gravingen. Det er veien fra Tårnet og inn til grensa det handler om.

Bare pukk

- Jeg har sett at entreprenøren har pakket sakene og dratt sin vei, men veien er jo ikke ferdig, det er jo bare pukk lange strekninger. Det går ikke an å kjøre på dette, sier hytteeieren.

Og det har han rett i, SVA tok turen for å se selv, og for det aller meste har veien blitt utvidet med et halvt kjørefelt, det er fylt på toppdekke av sand, og det er til og med laget en snuplass. Men de første kilometerne etter Tårnet er det lange strekninger med bare pukk.

Ansvar

- Det ser heller ikke pent ut at massevis av kampesteiner bare er trillet inn i skogen langs veien. Det er rett og slett stygt, sier hytteeieren.

Det andre spørsmålet hans handler om hvem som eier veien, og det er det som skal avgjøres i Jordskifteretten.

- Men hvis noen skal grave en kabel og gjør store inngrep i vei og natur, så må de jo få tillatelse et sted, og dermed må jo noen ha et ansvar eller eierskap til veien, lurer hytteeieren.

Men så enkelt er det ikke når det gjelder Forsvarets behov og tiltak som gjelder rikets sikkerhet.

Har lov

- Når det gjelder Forsvaret har de en egen paragraf i plan- og bygningsloven som gir dem lov til å gjøre slikt arbeid uten å søke, men det skal skje i dialog med kommunen, sier enhetsleder for plan og utvikling, Håvard Lund.

- Nå skjedde jo ikke dette i dialog med kommunen i starten, og vi måtte stoppe noen inngrep i utmarka, men så kom arbeidet i gang igjen da vi ble enige, sier han.

Han sier at avtalen Forsvaret har med entreprenøren er at det skal legges nytt toppdekke på hele strekninga.

- Så det håper jeg blir gjort, sier Lund.

Ferdig i september

Prosjektleder Erik Drevsjømoen ved Forsvarets logistikkorganisasjon sier at gravingen langs veien er i henhold til overenstkomsten Forsvaret har med Sør-Varanger kommune og grunneieren.

- Arbeidet er planlagt ferdigstilt med finmasser og toppdekke innen utgangen av september, sier Drevsjømoen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no