18. okt
FANGELEIR: Et bilde fra byggingen av fangeleiren på Skorpa våren 1940 i Facebook-gruppen WW2 fra Narvik til Kirkenes.
 
Hvem var fangevoktere på Skorpa?
45 norske soldater fra Varanger var voktere for tyske fanger i fangeleirer på Skorpa i Kvænangen våren 1940. Historieinteresserte Gunn Nilsen prøver å finne ut om noen av vokterne ennå er i live.

Publisert: 15.apr.2014 12:52
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

– Hvordan var det å være fangevokter for tyske soldater, og ikke minst, hva gjorde de etter at Norge hadde kapitulert og de tyske soldatene ble satt fri, spør Gunn Nilsen.

Hun er selv fra Kvænangen og står blant annet bak et forum på Facebook som heter WW2 fra Narvik til Kirkenes. Det har vokst til å bli et stort arkiv og nettverk for krigshistorisk interesserte.

Kilder

Krigsfangeleiren på øya Skorpa i Kvænangsfjorden ble bygget for tyske krigsfanger under starten på den andre verdenskrig. Skorpa var den viktigste fangeleiren i Nord-Norge og hadde rundt 500 sivile og militære fanger da den ble stengt. Gunn Nilsen er interessert i å finne ut mer om leiren, og spesielt om noen av de tidligere fangevokterne fremdeles er i live. Eller etterkommere av dem som kjenner historien.
– Det hadde vært veldig interessant å høre hva de kunne fortelle, sier hun.

Aprildagene

Med invasjonen av Norge i april 1940 ble mange tyske soldater tatt til fange i kampene som fulgte. Mens mange av disse raskt ble frigjort av fremrykkende tyske styrker, var situasjonen for de som ble fanget i Nord-Norge annerledes.

– Tyskerne som slåss ved Narvik var på defensiven mot overlegne norske og allierte styrker. Fanger tatt under kampene ble sendt bak de allierte linjene, utenfor rekkevidde av Wehrmacht, forteller Nilsen.

Etter først å ha internert de tyske fangene på forskjellige steder rundt om i regionen ble det bestemt å etablere en sentral krigsfangeleir ved den lille og isolerte øya Skorpa i Kvænangen i Troms fylke.

Demonstrerte

– Da de første fangene ble sendt til leiren måtte de bo i telt beregnet for 16 beboere hver. De tyske fangene var ganske arrogante, de hilste med heil-hilsen og de satte opp de hvite teltene i hakekors-formasjon. Dette ble først oppdaget senere da noen fløy over øya, forteller hun.
I mai ble oppføringen av tre brakker begynt av fangene under veiledning av sivile norske håndverkere. Rundt 100 fanger måtte til enhver tid delta i byggearbeidet, mye av dette utenfor piggtrådgjerdet. Byggingen ble overvåket av en fenrik i den norske ingeniørtroppen. Brakkene var ment å gi bedre boforhold for fangene kommende vinter.

Øst-Finnmark

Fangene ble bevoktet av 80 norske soldater, 45 av dem tilhørte Varanger bataljonen fra Øst-Finnmark, mens de resterende 35 var soldater som hadde unnsluppet kampene i de sørlige deler av Norge og dro tilbake til Nord-Norge via det nøytrale Sverige.

Blant de innsatte i leiren var militært personell tilhørende alle tre millitæravdelinger av den tyske Wehrmacht, hæren, marinen og luftvåpnet. I tillegg til de militære fangene var det også sivile fra trålere og handelsskip som var senket eller tatt til fange utenfor kysten av Nord-Norge. De sivile havnet i leiren som en midlertidig løsning da man ikke hadde noen interneringsleir for sivile.

Kapitulasjon

Mange av de norske vaktene forlot Skorpa den 10. juni 1940, da Norge kapitulerte, og ble sendt til Altagård militærleir i Alta i to fiskebåter. De tyske fangene ble informert om kapitulasjonen, løslatt og fraktet fra leiren kvelden den 12. juni på de norske dampskipene Barøy og Tanahorn.

De løslatte tyske fangene ble først sendt til Tromsø for bading og avlusing. Tromsø ble ikke okkupert av tyske styrker før to dager senere, den 14. juni. De siste vaktene, tilhørende Varanger bataljon, forlot leiren 15. juni med kommandanten.

Anklaget

Etter overgivelsen av de tyske fangene fra leiren, dro mange av de norske vaktene over fjellet til Sverige for å unnslippe den tyske okkupasjonen av Norge.

Kaptein Sandberg, som hadde kommandoen over leiren, ble arrestert av Gestapo i Trondheim 28. juni 1940 anklaget for å mishandlet fangene mens han hadde ansvaret på Skorpa, men ble løslatt den 5. august 1940.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no