15. okt
FORRETNINGER: Hva slags bygning er dette? Gull- og sølvvarer, malervarer og herreekvipering, kan det se ut som fra skiltene.
 
Hvor er dette, og hvem er mannen i vinduet?
Riksantikvaren har laget album av sine 600 bilder fra Finnmark før 1944. Blant dem er det mange fra Sør-Varanger og Kirkenes. Men hvem er mannen i andre etasje?

Publisert: 13.mai.2015 16:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Se alle bildene fra Sør-Varanger i fotogalleriet til høyre

Riksantikvaren har rundt 600 bilder i sitt arkiv som er tatt i Finnmark før tyskernes tilbaketrekking og nedbrenning i 1944. Alle bildene kan man se på nettstedet Digitalt Museum. Kirkenes ble kraftig rammet av bombing og branner, og mange har ytret ønske om å gjenskape de gamle bygårdene. Her kan vi se mange av dem.

Hvem bodde der?

Men hvilke butikker er det vi ser på bildet her? På det ene skiltet kan det se ut som det står «I. H. Andreassens Gull og Sølvvareforretning Kirkenes». På det andre skiltet står det «Malervarer» og noe uforståelig. Kan det være russisk? Pomorspråk? Og et tredje skilt kan se ut som «Herre Ekvipering». Hvilket bygg var dette og hvem bodde i andre etasje? For der kikker det en mann ut av vinduet når bildet blir tatt.

Kanskje noen av våre lesere kan fortelle mer? Riksantikvaren opplyser bare at dette er «Parti av Kirkenes», ukjent fotograf.

Hvalfangst

Ikke et fotografi, men en tegning, viser Svend Foyns hvalfangststasjon på det som da het Valen, men som i dag heter Lanabukt. Dette har ikke noe med krigen å gjøre, men er spennende likevel. Svend Foyn og hans hvalfangere tømte havet for hval på slutten av 1800-tallet og rundt århundreskiftet, og ble svært rike. Pengene ble investert i å bygge opp hvalfangstindustrien sørpå, noe som igjen var med å bygge opp skipsfartsnasjonen Norge.

De små bygningene på tegningen er derfor en viktig del av starten på Norges sjøfartshistorie. I dag er det omtrent ingenting igjen på stedet, bortsett fra noen grunnmurer og noen hvalknokler som er tatt vare på. De er ikke i nærheten av å dokumentere den enorme aktiviteten som en gang var her.

Svanvik

Hvem bygget dette i Svanvik i 1854? Bildet viser solide tømmerbygninger og en unge som løper over tunet. Teksten til bildet forteller bare at bygningene er fra dette året. Fotografen er ukjent, i alle fall for Riksantikvaren. Kanskje leserne vet mer? Det har vært en stor gård, det kan man se av bildene. Det ville forbause redaksjonen mye om ikke alle fakta om gård og familie dukket opp i løpet av kort tid.

Ikke vist før

Nettutstillingen «Brent jord – bilder av by og bygd i Finnmark før 1944» viser bilder som er tatt før høsten 1944, da store deler av bebyggelsen i Nord-Troms og Finnmark ble brent av tyskerne da de trakk seg tilbake.

– Mange av bildene har ikke tidligere vært vist for et stort publikum. Vi ønsker å vise hvordan arkitektur og bymiljøer så ut før krigens ødeleggelser, og tror at det vil være interessant for publikum å få se disse bildene, sier riksantikvar Jørn Holme.

Unike bilder

Bildene viser ellers Skoltebyen i Neiden, bebyggelse i Boris Gleb, på Elvenes og gamle Kirkenes sentrum. Det er eksteriører fra prestegården tatt av Le Maire, det er bilder av skoltesamer i Pasvik av Ellisif Wessel og det er bybilder som viser den fine arkitekturen i sentrum og 17. maifeiring 1923. Det er også flere gamle tegninger i samlingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no